fbpx

Twee top legerfunctionarissen VS en Colombia naar Suriname

GFC NIEUWSREDACTIE- In het kader van zijn internationale samenwerkingen krijgt het ministerie van Defensie later deze maand bijzonder buitenlands bezoek.

Op 17 augustus wordt de Colombiaanse generaal Hernando Garzon Rey in Suriname verwacht. Hij is te werk gesteld in de Verenigde Staten van Amerika en is belast met humanitaire projecten waaronder activiteiten op het gebied van rampenbeheersing.

Tijdens zijn aanwezigheid in Suriname zal het accent ook op het laatste gelegd worden. Eind augustus heeft het ministerie generaal Laura Richardson uit de VS op bezoek.

Richardson is commandant van de U.S. Southern Command (SouthCom) en opvolger van generaal Feller, die aan het begin van minister Mathoera’s periode als bewindsvrouw op bezoek was in Suriname. Generaal Feller is inmiddels met pensioen.

Tijdens de aanwezigheid van Richardson zal onder meer de samenwerking met de VS het onderwerp van bespreking zijn, terwijl ook een Women, Peace & Security event in het programma opgenomen zal worden.

Hierbij zal er met vrouwelijke medewerkers binnen defensie een sessie plaatsvinden om hen nog meer te inspireren.

BEKIJK OOK
37-jarige autobestuurder overlijdt kort na aanrijding op SEH

Minister Mathoera heeft de afgelopen periode twee dienstreizen afgezegd. Zij was uitgenodigd voor de vergadering van defensieministers in Brazilië, waar zij ook zou spreken over women, peace & security en een Memorandum of Understanding zou tekenen met Colombia.

Dit document zal mogelijk op een ander moment bezegeld worden.

Volgens de bewindsvrouw is de samenwerking met Colombia heel belangrijk binnen de regio. Minister Mathoera heeft ook een bezoek aan Peru afgezegd, waar Suriname aanwezig zou zijn voor vredesmissies.

Het ministerie is momenteel bezig met de voorbereidingen voor de Guyana Shield Strategic Dialogue, een bijeenkomst van legerorganisaties uit Frans-Guyana, Suriname en Guyana.

Deze activiteit werd vorig jaar door Frans-Guyana georganiseerd, terwijl Suriname in november aanstaande belast is met de organisatie.

Het ligt in de bedoeling om nu ook Brazilië erbij te betrekken. Het accent zal gelegd worden op het mitigeren van internationale dreigingen, beter samenwerken en delen van informatie.