fbpx

Topoverleg Guyana en Suriname over visvergunningen

GFC NIEUWSREDACTIE- De president van Guyana, Irfaan Ali, zegt dat het land met Suriname is overeengekomen om binnen twee weken een bijeenkomst op hoog niveau te houden om de visserijproblemen aan de grens aan te pakken.

Ali zei in gesprek met de Guyanse media blij te zijn met de reactie van Suriname in de 24 uur nadat Guyana zijn protestverklaring had afgelegd.

In krachtige taal zei de regering van Guyana dinsdag dat Suriname had beloofd in totaal 150 SK-visvergunningen te verlenen aan Guyanese vissers, voortbouwend op een belofte die in 2020 aan president Ali is gedaan. Er is echter niets gebeurd en de Guyanese vissers worden lastiggevallen, zei de regering van Georgetown.

Suriname blijft echter bij het standpunt dat er geen 150 visvergunningen verstrekt zullen worden aan Guyanese vissers. Er is nooit een belofte gedaan door Suriname. De Guyanezen beweren dat er een document is getekend over de toezegging van de 150 visvergunningen.

Minister Prahlad Sewdien van Landbouw, Veeteelt & Visserij (LVV) zei woensdag voor aanvang van de Raad van Ministers dat zo een document niet bestaat. Hij is daarom van mening dat Guyana dit document op tafel moet leggen in plaats van dreigtaal te uiten. Niet de president, niet de minister van Buitenlandse Zaken, International Business & Internationale Samenwerking en niet Sewdien als LVV-minister hebben ooit zo een belofte gedaan.

In het begin toen Suriname en Guyana in overleg gingen over de visserijsector, is slechts gesproken over mogelijkheden om kleine vissers langs de Corantijnrivier te faciliteren met een bv-vergunning (binnen visserij). Dit werd verworpen door de Guyanezen. In plaats daarvan wilden zij vergunningen voor SK-boten.

BEKIJK OOK
Vermist tienermeisje (16) beweert ontvoerd te zijn

Sewdien heeft toen meteen op de rem getrapt en dit afgewezen. Bovendien kunnen Surinaamse vissers niet tekort worden gedaan ten koste van Guyanese vissers.

Sewdien kan zich ook niet voorstellen dat de Guyanese regering boos wordt wanneer er maatregelen worden getroffen tegen vissers met vervalste visvergunningen. Er wordt conform wet- en regelgeving opgetreden. Hij zegt dat Suriname illegale visserij niet zal stimuleren en ook niet legaal zal maken.

Volgens Ali maakt Suriname zich ook zorgen over de verhuur van visvergunningen aan Guyanese vissers door hun Surinaamse tegenhangers, wat zal worden besproken wanneer de twee ministers van Buitenlandse Zaken elkaar ontmoeten. Voorafgaand aan de vergadering delen de twee partijen gegevens.

De Guyanese president voegde eraan toe dat Guyana “andere opties” tot zijn beschikking heeft als lid van de Caribische Gemeenschap (CARICOM), maar dat Guyana die nu niet zal onderzoeken. Het oplossen van dit probleem zal dienen als een testcase van hoe de twee landen kunnen samenwerken aan de ontwikkeling van hun aardoliereserves, met name gas.

Op basis van eerdere bijeenkomsten op hoog niveau kwamen de landen overeen om een gedeelde gasstrategie te vormen. Ze zijn van plan om gas te gebruiken om energiezekerheid te krijgen en om buurlanden te bevoorraden.