Tienermoeder uit Paramaribo: Mijn oma trouwde op haar 13e, kort daarna was ze zwanger

vrouw zwanger

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Met een perspectief dat gevormd is door haar eigen jeugd, deelt een nu 42- jarige moeder uit Paramaribo, Suriname, haar levenservaringen en reflecties met GFC Lifestyle.

De vrouw, die haar eerste kind kreeg op haar 15e, vertelt hoe zij opgroeide in een familie waar vroege romantische relaties en tienerzwangerschappen de norm waren.

“Mijn grootmoeder die al is overleden was slechts dertien jaar oud toen ze trouwde met een 18-jarige jongen en met hem ging wonen in het Surinaamse district Saramacca,” vertelt ze. “Kort daarna werd ze zwanger.”

Deze trend werd voortgezet in de volgende generatie. “Ook haar dochter, mijn tante, was 14 jaar toen ze in verwachting was van haar eerste kind. En dit patroon herhaalde zich bij veel anderen binnen de familie, waaronder mijn nichten.”

Tegen de achtergrond van haar persoonlijke ervaringen onderstreept ze het belang van opvoeding in het voorkomen van tienerzwangerschappen. Ze gelooft dat betere voorlichting en begeleiding van haar ouders een verschil had kunnen maken in haar eigen leven.

OOK INTERESSANT
Tieners ontvangen tot 5000 notificaties per dag en besteden uren aan TikTok

“Als mijn ouders mij betere voorlichting hadden gegeven, had ik zeker nog tien jaar gewacht,” betoogt ze. “Ik zou voorzichtiger zijn geweest en me meer hebben kunnen focussen op mijn scholing en persoonlijke ontwikkeling.”

Een maatschappelijk werkster van het Internationaal VrouwenCollectief zegt aan GFC dat deze openhartige getuigenis niet alleen het belang van voorlichting en opvoeding belicht, maar herinnert ons er ook aan dat persoonlijke ervaringen en familietradities een grote rol kunnen spelen in het vormen van onze levenskeuzes.

Foto ter illustratie.