fbpx

Tegenbezoek Rutte toont bereidwilligheid Nederland om hernieuwde relatie met Suriname naar hoger niveau te brengen

GFC NIEUWSREDACTIE- De Nederlandse premier Mark Rutte brengt een bezoek aan Suriname.

Dit is een formeel tegenbezoek volgend op het bezoek van president Chandrikapersad Santokhi aan Nederland in september 2021”, zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking.

Sinds het aantreden van de regering-Santokhi is er een markante ommekeer in de relatie tussen beide landen die een bijzonder historische band hebben.

Het bezoek van het Surinaamse staatshoofd aan Nederland in 2021 stond in het teken van het versterken en verbreden van de bilaterale relatie.

Santokhi had zijn opwachting gemaakt bij koning Willem-Alexander en had ook een breedvoerige deliberatie met Rutte.

Op ministerieel niveau zijn er toen ook afspraken gemaakt en intentieverklaringen getekend.

Met bijvoorbeeld de luchthaven Schiphol en het Amsterdam Universitair Medisch Centrum, AUMC, zijn er afspraken gemaakt voor verregaande samenwerking.

BEKIJK OOK
Suriname ondersteunt doel wereldwijde nucleaire ontwapening

Het bezoek van de politicus toont de bereidwilligheid vanuit Nederlandse zijde om de hernieuwde relatie naar een hoger niveau te tillen.

Ramdin merkt op dat de regeringsleiders van beide landen behalve een bilateraal gesprek ook een evaluatiegesprek gesprek zullen hebben over de huidige samenwerking.

“Het is belangrijk om te weten waar we staan en wat beter kan”. De bewindsman geeft verder aan dat het visumbeleid hoog op de agenda staat van de Surinaamse regering.

De Nederlandse minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liesje Schreinemacher maakt ook deel uit van de delegatie van premier Rutte.

Schreinemacher zal een ontmoeting hebben met Ramdin en een overleg met het maatschappelijk middenveld. Rutte zal ook een bezoek brengen aan De Nationale Assemblee.