fbpx

Suriname zal de export van rondhout uitfaseren

GFC NIEUWSREDACTIE- Suriname zal de export van rondhout uitfaseren, zegt president Chandrikapersad Santokhi.

Daarnaast is hij van mening dat de lokale houtindustrie ontwikkeld moet worden. De studierichtingen bosbouw en houtbewerking op de LBO-scholen nemen hier een belangrijke plaats.

De president haalde dit vrijdag aan tijdens een tweedaagse workshop van de presidentiële Taskforce “Ordening en Transformatie Houtsector”.

Het doel van de workshop is om met de hulp van stakeholders het beleid op het gebied van de Surinaamse houtsector te voorzien van advies.

Het Surinaams bos is een bijzondere hulpbron. Anders dan andere natuurlijke hulpbronnen zoals olie, gas, goud, bauxiet zal deze bron niet opraken bij duurzaam gebruik.

Bij de opening van de workshop heeft het staatshoofd aangegeven dat het belangrijk is een zodanige strategie te creëren, dat er inkomsten worden gegenereerd zonder dat het de status van carbon- negatief land schaadt. “De wereld ziet Suriname als high-forested/low deforestation country. Dat moeten we behouden.”

BEKIJK OOK
19-jarige autobestuurder rijdt worstman op fiets dood

Tijdens de workshop worden presentaties verzorgd door experts vanuit de private sector en verschillende ministeries, waaronder Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM), Grondbeleid en Bosbeheer (GBB), Financiën en Planning en Openbare Werken (OW).

Op de eerste dag is gesproken over het grondenrechtenvraagstuk, fauna en bosbouw, inkomsten bosbouwsector en uitdagingen houtexport.

De workshop richt zich naast houtkap ook op het verdienen met niet-houtproducten, zoals oliën en natuurtoerisme.