fbpx

Suriname wil export van rondhout afbouwen

GFC NIEUWSREDACTIE- Suriname wil de export van rondhout afbouwen en zijn hiertoe concrete voorstellen besproken met president Chandrikapersad Santokhi.

De Taskforce Ordening en Transformatie Houtsector is deze week door de president ontvangen.

Bij deze tussentijdse bespreking is verslag gedaan over de stand van zaken met betrekking tot het generaal pardon dat was verleend voor de illegale houtkap, de kwestie rond de vorig jaar in beslag genomen illegale houtblokken op de Nieuwe Haven alsook de verlenging van de houtkapvergunningen.

Bij deze gelegenheid zijn concrete voorstellen gedaan over certificering van de houtexporten. De taskforce, met een zittingstermijn van drie maanden, zal na het inwinnen van informatie bij de actoren, in een eendaagse workshop haar voorstellen presenteren.

BEKIJK OOK
SWM schenkt monument aan Nickerie

Het ligt in de bedoeling om met de verzamelde informatie een plan op te stellen om de export van rondhout af te bouwen.

De directeur van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht (SBB), Stanley Betterson, zei eerder dit jaar dat de staat maandelijks duizenden inkomsten misloopt bij de export van Surinaams rondhout.

Volgens Betterson vinden er dagelijks diverse illegale activiteiten plaatsvinden. Hij heeft dit ook onder de aandacht van president Santokhi gebracht.

Santokhi verklaarde eerder dit jaar, ervan op de hoogte te zijn dat het land jaarlijks minstens 130 miljoen dollar aan inkomsten misloopt door illegale exporten van rondhout en het complete gerommel in deze sector.