fbpx

Suriname veroordeelt met klem Russische militaire interventie in Oekraïne

GFC NIEUWSREDACTIE- Suriname heeft met grote verontrusting kennisgenomen van de Russische militaire invasie in Oekraïne en spreekt middels deze haar veroordeling uit voor deze militaire agressie.

Suriname ondersteunt de leidende beginselen van het internationaal recht, zoals vastgelegd in het Handvest van de Verenigde Naties en onderstreept in dit kader de onafhankelijkheid en territoriale integriteit van Oekraïne.

De Russische invasie in een soeverein en onafhankelijk land kan onder geen enkele voorwaarde worden geaccepteerd. Deze inval zal verregaande consequenties hebben voor de bevolking van Oekraïne en een ernstige bedreiging voor de vrede en veiligheid in de regio en de wereld vormen.

In dit verband wil de Regering van de Republiek Suriname haar principiële standpunt herhalen met betrekking tot vreedzaam samenleven en het herstellen van de dialoog in elk bestaand conflict, ongeacht de aard, het handhaven van internationaal aanvaarde principes van niet-inmenging in de interne aangelegenheden van Staten, non-interventie, respect voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van Staten.

BEKIJK OOK  België schenkt euro 700.000 voor uitvoering waterprojecten in Suriname

In dit opzicht sluit Suriname zich aan bij het standpunt van de CARICOM, waarin is aangegeven dat alle betrokken partijen worden opgeroepen om verantwoordelijk en met zelfbeheersing te handelen om destabilisatie in die regio te voorkomen.

De Republiek Suriname onderhoudt diplomatieke en vriendschappelijke banden met Rusland en Oekraïne en zal zich onder alle omstandigheden blijven inzetten voor processen van dialoog en diplomatie, als essentiële elementen om bij te dragen aan democratie, vrede, stabiliteit en veiligheid.