Suriname sluit zich aan bij eerste IDB CLIMA-programma voor klimaatbeloningen

Screenshot 2023-12-04 125831

Op 2 december kondigde de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB) de eerste negen gekwalificeerde projecten aan die deel zullen uitmaken van het IDB CLIMA-pilot programma.

Het innovatieve financiële programma beloont kredietnemers, waaronder Suriname, voor het behalen van natuur- en klimaatdoelstellingen met een subsidie van 5% van de hoofdsom van de IDB-lening.

Het doel van IDB CLIMA is om landen te helpen toegang te krijgen tot groene en thematische schuldenmarkten, waardoor kapitaal wordt gemobiliseerd voor grootschalige klimaat- en natuurinvesteringen.

Het programma zal aanvankelijk tien proefprojecten financieren met een totaal kredietbedrag van $1 miljard.

De eerste negen deelnemende landen zijn Barbados, Belize, Brazilië, Chili, Colombia, de Dominicaanse Republiek, Paraguay, Suriname en Uruguay.

De volledige lijst met projecten en deelnemende landen wordt bekendgemaakt tijdens de jaarvergadering van de IDB in maart 2024.

IDB-president Ilan Goldfajn vierde deze mijlpaal op de Klimaatconferentie van de Verenigde Naties, COP 28, en benadrukte de groeiende vraag naar het programma.

De IDB werkt al samen met partners in de regio om de eerste pilotprojecten uit te voeren en de volledige ondersteuning van kredietnemers bij het nakomen van nationale klimaat- en natuurverplichtingen te demonstreren.

Om in aanmerking te komen voor de beloning moeten kredietnemers voldoen aan drie Key Performance Indicators (KPI’s) die zijn ontworpen om hen te helpen profiteren van groene en thematische schuldenmarkten. Deze KPI’s omvatten het stellen van ambitieuze milieudoelen, het identificeren van het juiste beleid en de juiste uitgaven, en het tijdig meten en rapporteren van de voortgang.

Het verslag benadrukt ook de cruciale rol van Latijns-Amerika en het Caribisch gebied in het aanpakken van mondiale uitdagingen op het gebied van klimaatverandering.

De IDB organiseert meer dan 30 evenementen in het Pavilion of the Americas op COP28, waar internationale leiders en experts initiatieven voor klimaatactie belichten, variërend van financiële instrumenten tot het behoud van natuurlijke hulpbronnen en een rechtvaardige economische transitie.

Journalisten worden uitgenodigd om het paviljoen te bezoeken, zowel ter plaatse als op afstand.