Suriname had nu veel moderner, machtiger en welvarender dan Dubai kunnen zijn

INGEZONDEN- Suriname zou heden ten dagen veel machtiger, welvarender en moderner kunnen zijn dan Dubai. De infrastructuur zou voornamelijk bestaan uit wolkenkrabbers, snelwegen, grote winkelcentra en moderne lucht- en zeehavens.

Ook zou Suriname op economisch en militair vlak een machtige positie hebben, een wereldspeler. Kortom: Suriname zou een eerste wereldland zijn dat veel respect afdwong.

Maar waarom is dat nu niet het geval? Waar is het dan zo mis gegaan? In ieder geval niet in 1975 of later. Veel eerder!

In 1664 werd Suriname geruild met het huidige New York, wat toen nog Nieuw Amsterdam heette. De Engelsen waren “eigenaar” van Suriname en de Nederlanders van Nieuw Amsterdam.

Wij Nederlanders hebben toentertijd een ruildeal gesloten met de Engelsen, onder meer omdat onze voorouders ervan uitgingen dat er in Suriname meer potentieel was om veel geld te verdienen.

Er waren meer plantages, vruchtbare gronden en veel grondstoffen zoals bauxiet en goud.

Was deze deal nooit gesloten, dan was volgens sommige geschiedkundigen de kans iets groter dat de Engelsen, Schotten en Ieren niet naar het New York waren geëmigreerd om een nieuw leven op te bouwen, maar naar het huidige Suriname.

Een ieder weet wat deze emigranten uit Europa hebben bereikt. Ze hebben met hun grote kennis, inzet en juiste mentaliteit het machtigste land ter wereld gecreëerd: de Verenigde Staten van Amerika.

Maar in Suriname, Frans -Guyana van de Fransen en Brits Guyana van de Engelsen werden er overwegend ongeschoolde arbeiders uit Afrika en Azië binnengehaald die werden misbruikt en dom gehouden. En daar ging het mis!

Indien de Europese emigranten toentertijd massaal koers hadden gezet richting Suriname en de buurlanden om er te wonen, in plaats van het huidige New York, waren Suriname en buurlanden zeer zeker veel moderner, rijker en machtiger dan Dubai.

De slimme Europeanen hadden deze landen met gigantisch veel potentieel zeer zeker goed tot ontwikkeling gebracht.

J. Verploegen

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]

BEKIJK OOK: Hoe duurder de boodschappen, des te meer Surinaamse vrouwen naakt in mijn bed

Overige berichten