fbpx

Suriname een inquisitie-democratie

INGEZONDEN– Dat is een democratie waarin niet meer geleerd wordt, want bij elke fout gaat de kop eraf.

Bij die houding leer je niet van het verleden. In een inquisitie democratie blijf je dezelfde dingen fout doen, namelijk steeds het volk gouden bergen beloven die je niet waar kan maken. De waarheid is ver te zoeken.

Voor een gezonde fouten cultuur is het nodig, dat van fouten wordt geleerd. Helaas ontbreekt deze cultuur bij deze regering.

Ze blijft dezelfde dingen fout doen. De status quo aan het woord. Fraaie metafoor voor de fragiliteit van de elite. Politieke verantwoording gelijkgesteld aan foltering en executie.

Inmiddels is de kogel door de kerk en is er een principe akkoord met het IMF. Het definitieve akkoord is afhankelijk van de eisen die het IMF op tafel heeft gelegd. Onder andere, de wisselkoers, het begrotingstekort en de monetaire financiering, dat zijn enkele van de zaken waaraan Suriname moet voldoen voordat er een definitief akkoord wordt getekend.

Vanaf oktober 2020 is de regering aan het onderhandelen over het economisch herstelplan.

Vele van deze plannen zijn door het IMF naar de prullenmand verwezen. In een vorig artikel heb ik duidelijk aangegeven dat een economisch herstelplan zonder de inbreng van de vakbonden, sociale partners en het volk, de kans van slagen nagenoeg nihil is.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Haal uw SRD’s zo snel mogelijk van de bank, ze worden veel minder waard

De waarheid

Ik vraag mij af waarom de regering weigert om het volk de exacte waarheid te vertellen dat zij straks het ontzettend moeilijk zullen krijgen, en het zullen moeten doen met een koers van 1 op 25 a 30 voor de US dollar.

Het worden heel harde tijden dus vertel het volk de waarheid en blijf geen Science Fiction verhalen vertellen. Geen verhalen dat er bijvoorbeeld straks ca een miljard US dollar besteden is, niets is minder waar.

Het eerste bedrag dat op de rekening van de Centrale bank zal worden gestort is ca 60 miljoen US dollars. Iedere cent zal Suriname moeten verantwoorden.

Het IMF eist een driemaandelijkse rapportage en voert eigenhandig de controle op de besteding uit alvorens de volgende transje wordt gestort.

Reden genoeg om het volk de waarheid te vertellen over deze missie en haar voor te bereiden dat het geen reis zal zijn naar het beloofde land zoals dat steeds wordt gezegd. Volgens deze regering staat de waarheid aan hun kant.

Tijdens mijn verblijf bij de fraters van Bonifacius, is het thema van de waarheid vaker aan de orde geweest. Waarheid komt van alle kanten en went nooit.

De waarheid staat maar aan een kant hoor je deze regering hardop denken. Ze staat aan onze kant, wij zijn de toekomst van dit volk. Je kunt je afvragen wie die wij zijn die men bedoeld.

Immers in de regering heeft de VHP het nagenoeg alleen voor het zeggen, omdat de ABOP niet over voldoende kader beschikt en nauwelijks tegengas kan geven. Het is een angstwekkende ontwikkeling.

OOK INTERESSANT
Nederlandse Ambassade in Suriname wil activist Asawini in persoon zien

Men heeft de mond vol van democratie. Het is evenzeer de vraag of woorden nog zin hebben als je de uitwisseling daarvan voortdurend onzinnig verklaart. Dat culmineert in de stelling dat de waarheid aan hun kant staat. Waar heb je het dan nog over samen?

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: De ware toedracht van 200% bbp-staatsschuld Suriname

In de middeleeuwen hadden de Dominicanen ook iets met democratie en waarheid. Dat laatste woord staat in hun wapen, VERITAS. Een stoer woord, dat getemperd werd door een grondwet die in de feodale middeleeuwen al democratisch was.

Regering Santhoki/Brunswijk: waarheid en democratie hebben elkaar nodig. Met democratie alleen wordt zelfs een kloosterorde een ambtelijke praatclub, en met waarheid alleen kan zelfs een bedelmonnik een inquisiteur worden.

Waarheid leeft van ontmoeting. Ze sterft in het isolement van het eigen gelijk.

Waarheid is iets dat ontdekt moet worden en onthult in concrete situaties. Wie meent haar in pacht te hebben zonder ruimte voor ontmoeting, correctie en groei gaat hopeloos de mist in. Dat is van mij geen vrome praat.

De fraters leerden mij wat grenzeloze liefde is. Die liefde ontmoet je nu vooral aan de randen van ons bestaan, bij de arme kwetsbaar uitgesloten bevolking en aan de randen van je eigen leven, op plaatsen waar je verwant bent of waar vergeving snakt.

Regering Santhoki/Brunswijk, de waarheid leert ons dat we voortdurend naar de randen moeten, naar waar het wringt. Daar is de waarheid te zoeken, te ontdekken, te onthullen.

Het interessante wat ik nu waarneem dat nu ook deze regering leeft van de randen in onze samenleving en in mensen zelf.

Deze regering reflecteert de frustratie van veel mensen in de samenleving die het tempo van de maatschappelijke veranderingen niet meer kunnen bijbenen, die het gevoel hebben dat de regering niet naar hen omkijken.

Het reflecterende is dat er veel mensen zijn die niet weten om te gaan met mislukkelingen in hun eigen leven en daar een schuldige voor zoeken.

Helaas doet deze regering niets met hun frustratie, behalve het versterken en in toenemende mate aan te moedigen. De radicalisering en de verdeeldheid in samenleving zijn al te reëel.

Ik voel zelf de neiging om deze regering tot de andere kant te verklaren maar dat is, vrees ik de inquisiteur in mij. Liever wil ik mij laten uitdagen door een traditie die snapt dat de waarheid niet aan een kant staat, maar van alle kanten komt.

En dat je alleen wijzer wordt via stilte, vriendschap, lawaai of jezelf uit te spreken en te delen. Dat blijkt eng en moeilijk. Wen daar maar aan.

Stanley Zaalman
Organisatie – en Management deskundige

Publicatie van ingezonden stukken houdt niet in dat de redactie het eens is met de inhoud. Wenst ook u een ingezonden stuk te publiceren? Mail dit naar [email protected]