Surinaamse student in Amsterdam die anabolen gebruikte heeft spijt: ik was jong en naïef

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Een Surinaamse twintiger die voor zijn studie naar de Nederlandse hoofdstad Amsterdam verhuisde, heeft spijt dat de druk van zijn omgeving hem ertoe heeft geleid anabole steroïden te gebruiken om gespierder te worden.

“De negatieve effecten begonnen al snel. Ik voelde me constant opgejaagd en angstig. Mijn huid werd slechter en in slaap vallen bleek moeilijk, waardoor ik niet goed kon studeren”, deelt hij in een kort schrijven gestuurd naar GFC Lifestyle.

‘Ik wou indruk maken’

Hij vertelde in zijn geboorteland op natuurlijke wijze al enige ervaring te hebben opgebouwd in de sportschool, maar wilde na zijn aankomst in Nederland snel indruk maken op zijn omgeving waardoor hij naar prestatieverhogende middelen greep.

OOK INTERESSANT
'Afrikaanse toestanden' in Suriname: Eigen waterputten graven door beperkte toegang waterleidingnetwerk

Toen duidelijk was dat zijn lijf in opstand kwam, besloot hij de knoop door te hakken en stopte met het gebruik.

“Ik was jong en naïef. Ik ben gelukkig volledig hersteld, train nu als natural, heb een mooi lichaam weten op te bouwen, en dat allemaal op eigen kracht”, aldus de Amsterdammer.

Ken de risico’s van anabolengebruik

Aan GFC vertelt de Europese verjongingsexpert Jonathan Clarke dat met name hoge doses prestatieverbeterende middelen vaak desastreuze gevolgen hebben voor de gezondheid.

jonathan clarke den haag kickboksen gezondheid

Jonathan Clarke, uiterst rechts

Het is volgens hem essentieel om je bloeddruk in de gaten te houden en in geval van afwijkingen in overleg met een arts te starten met een angiotensinereceptorblokker (ARB) of een ACE-remmer.

OOK INTERESSANT
Vrouw uit Paramaribo onder druk gezet om man te vertellen dat hij niet de vader is van haar dochter

“Ook moet men met regelmaat bloedonderzoek doen om belangrijke parameters zoals hun lipidenprofiel, hemoglobine, hematocriet, nierfunctie, leverfunctie, calciumscore en dergelijken goed in de gaten te houden”, aldus Jonathan Clarke.

Foto artikel ter illustratie.