Al geruime tijd beweren critici, voornamelijk op social media, dat de Surinaamse president Chan Santokhi mogelijk streeft naar maatschappelijke onrust om vervolgens de noodtoestand uit te roepen.
Hiermee zou hij volgens hen zijn macht verder willen vergroten en de bevolking verder onder druk willen zetten.
De beschuldiging suggereert ook dat dit tactisch plan wellicht bedoeld is om de verkiezingen van mei 2025 in gevaar te brengen. Deze vermeende strategie is door sommigen zelfs als een bewuste poging tot manipulatie bestempeld.
Santokhi, die aantrad in juli 2020, staat voor de uitdaging om het land te leiden te midden van economische en sociale uitdagingen, waaronder een aanzienlijke schuldenlast. Het land heeft te maken met een ernstige economische crisis, mede veroorzaakt door de COVID-19-pandemie. In deze context hebben sommige critici beweerd dat de president zijn toevlucht zou kunnen nemen tot het uitroepen van de noodtoestand om zo meer controle te krijgen over de situatie.
Volgens de critici zou Santokhi bewust willen sturen op maatschappelijke onrust om vervolgens de noodtoestand uit te roepen. Door deze stap te zetten, zo wordt geclaimd, zou de president de mogelijkheid hebben om zijn politieke tegenstanders verder te onderdrukken en zijn eigen positie te versterken.
De beschuldigingen gaan zelfs zo ver dat sommigen beweren dat de regering deze informatie zelf heeft gelekt om angst te zaaien onder de bevolking en zo draagvlak te creëren voor de mogelijke invoering van de noodtoestand.
Een van de belangrijkste zorgen van de critici is dat het uitroepen van de noodtoestand de democratische processen in het land zou kunnen verstoren.
Met de verkiezingen van mei 2025 in het vooruitzicht, wordt gespeculeerd dat deze stap de mogelijkheid biedt om de verkiezingen uit te stellen. Dit zou ernstige gevolgen hebben voor de democratische principes en het recht van het volk om hun vertegenwoordigers te kiezen.
Hoewel de beschuldigingen en speculaties rondom de vermeende strategie van president Santokhi aanzienlijke aandacht hebben gekregen, is het van cruciaal belang om op te merken dat deze beweringen niet noodzakelijkerwijs op feitelijke informatie zijn gebaseerd.
Jennifer Atmo is de hoofdredacteur bij GFC Nieuws. Ze beschrijft zichzelf als een echte Surinamekenner en heeft een passie voor lifestyle en entertainment-onderwerpen. Buiten haar rol in de media is Atmo tevens de voorzitster van KIVC, een organisatie die zich inzet voor maatschappelijke zaken.
Voor contact: jennifer@gfcnieuws.com