fbpx

Surinaamse organisaties: excuses Rutte voor slavernijverleden op dit moment niet verstandig

GFC NIEUWSREDACTIE- Surinaamse organisaties vinden dat de Nederlandse premier Mark Rutte op een later moment speciaal voor de excuses naar Suriname moet afreizen en dat er eerst nog een grondig voortraject nodig is.

Rutte en minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) brengen maandag en dinsdag een werkbezoek aan Suriname.

Als Rutte tussen andere afspraken door excuses zou aanbieden, zou Nederland de ernstige gevolgen van de slavernij niet serieus genoeg nemen, zegt zowel de Nationale Reparatie Commissie Suriname (NRCS) als het Nationaal Comité Herdenking Slavernijverleden in gesprek met NU.nl.

Rutte liet in juli weten tijdens dat bezoek geen excuses te maken voor het Nederlandse slavernijverleden in de voormalige kolonie. Volgens de premier gaat het bezoek vooral over de toekomstige relatie tussen beide landen.

BEKIJK OOK
Overdracht audioarchief afdeling Cultuurstudies aan NAS

Voorzitter Marinus Bee van het Surinaamse parlement zou juist blij zijn met excuses tijdens het werkbezoek, zei hij in augustus tegen Trouw. Maar NRCS-voorzitter Armand Zunder van de onafhankelijke Surinaamse presidentiële commissie en voorzitter Johan Roozer van het comité vinden excuses tijdens die twee dagen onverstandig.

De excuses gaan volgens experts om de erkenning dat het Nederlandse slavernijverleden een periode van foute gebeurtenissen was. Die erkenning is volgens hen nodig voor een betere toekomst van alle Nederlanders.