Surinaamse kandidaat Manorma Soeknandan niet gekozen tot secretaris-generaal OAS

GFC NIEUWSREDACTIE- President Chandrikapersad Santokhi heeft op 11 mei met een delegatie geparticipeerd in de 21ste Speciale vergadering van de CARICOM Staatshoofden en Regeringsleiders ter verkiezing van de nieuwe CARICOM Secretaris-Generaal.

Voor deze functie waren er twee vrouwelijke kandidaten voorgedragen door de lidlanden, n.l ambassadeur Manorma Soeknandan door Suriname en Carla Barnett van Belize.

Tijdens deze vergadering is gerapporteerd aan de Staatshoofden en Regeringsleiders het uitputtend en transparant proces voorafgaand aan deze vergadering.

Hierbij werd verwezen naar het mandaat dat de Staatshoofden tijdens de vergadering op 24 februari verleend hebben aan de Gemeenschapsraad (Community Council) om het proces in gang te zetten.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Haal Danielle Veira terug om Surinaamse volk uitleg te geven over noodzaak prikjes

Op basis hiervan heeft een beoordelings Commissie het proces begeleidt, bestaande uit Antigua and Barbuda, Trinidad and Tobago en St. Vincent and the Grenadines en Barbados als Voorzitter van de Caricom Single Market & Economy(CSME).

De kandidaten zijn ook in de gelegenheid geweest een presentatie te verzorgen aan de Gemeenschapsraad.

Te vermelden valt dat de lid landen hebben aangegeven dat beide kandidaten zeer gekwalificeerd geacht werden voor het vervullen van deze topfunctie. Er was echter een groter draagvlak voor de kandidaat van Belize.

Dit heeft geresulteerd in het besluit van de CARICOM Staatshoofden en Regeringsleiders om deze kandidate te kiezen voor het leiden van het CARICOM Secretariaat, vanaf 15 augustus 2021.

Barnett wordt de eerste vrouwelijke Secretaris-generaal van de CARICOM. In haar 43-jarig bestaan heeft de Organisatie uitsluitend mannelijke SG’s gekend. Hiermee is er een historische mijlpaal bereikt binnen de Gemeenschap.

Overige berichten