SLM te weinig ingezet om nationale economie te ontwikkelen

Vrouw vliegtuig

INGEZONDEN– De PALU is van mening dat De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij tot op heden te weinig is ingezet om de nationale economie tot ontwikkeling te brengen.

Enge, op partijpolitiek gebaseerde overwegingen hebben gemaakt dat SLM is uitgegroeid tot een verlieslatend waterhoofd.

Veel te veel personeel wordt in dienst genomen afkomstig van de politieke partij van de President-Commissaris dat geniet van de goedkope “IPB‑tickets”. Een meer nationale benadering van de SLM zou allang moeten hebben geleid tot brede samenwerking met de toerisme en agrarische sector.

Aansturing nieuwe leiding

Dat ook de huidige leiding van SLM met een duurbetaalde directeur op een verkeerd spoor zit, heeft te maken met de slechte aansturing vanuit de regering.

Hierdoor maakt volgens de PALU de regering enorme brokken op bijna alle gebieden. Loze beloften worden overal gemaakt die nauwelijks zijn onderbouwd met een goed doordachte ontwikkeling van Suriname.

De verdeeldheid binnen de top van de regering klinkt ook door binnen de SLM. En dan leunt een regering al te gauw op een veel te technische benadering bij het zoeken van een financieel probleem binnen SLM die dan leidt tot enge oplossingen als “sterfhuisconstructies” met “failliet verklaren van SLM” en “doorstarten met een nieuwe entiteit”.

Toerismesector

OOK INTERESSANT
Met heimwee worstelende Surinamers in Nederland wennen pas na jaren aan nieuwe omgeving

Met een goede aansturing vanuit de regering zou de ontwikkelingsfunctie van de SLM beter tot uiting zijn gekomen.

Zeker voor de stimulering van het toerisme in Suriname zou meer gewerkt kunnen worden met onder andere het koppelen van prijzen van tickets met aantrekkelijke reizen naar het binnenland.

“Meer winst op de grond en minder winst in de lucht” zal de benadering moeten zijn. Natuurlijk zal ook dat Toerisme zelf dringend moeten worden aangepakt en georganiseerd.

Goedkope vrachttarieven

Maar ook in samenwerking met agrarische exportbedrijven had al jaren met een nieuwe “SLM-cargo” vrachtvliegtuigen kunnen zijn aangekocht ter stimulering van goedkope vrachttarieven.

Een van de grootste beperkingen van de export van verse groente, sierplanten en fruit is de dure en vooral schaarse luchtvrachtruimte naar Europa.

Het gevolg is een kip en ei discussie: zijn onze agrarische exporten onvoldoende op gang gekomen vanwege de dure vrachttarieven en schaarse vrachtruimte of is de aanschaf van vliegtuigen met meer vrachtruimte niet rendabel gebleken vanwege te weinig aanbod van agrarische exportproducten?

Duurzame samenwerkingen

De PALU is daarom een voorstander van een heroriëntatie van de SLM waarbij vooral duurzame samenwerkingen tot stand komen met onder andere organisaties van vakantieoorden in het binnenland.

Ook samenwerkingen met organisaties van exporteurs van verse producten zullen leiden tot duurzame investeringen in bijvoorbeeld vrachtvliegtuigen en/of combinaties van vracht- en passagiersvliegtuigen.

OOK INTERESSANT
Analisten waarschuwen Surinaamse regering voor 'grondstoffenvloek'

De PALU roept de regering daarom op om in zo groot mogelijke eenheid de SLM‑directie zodanig aan te sturen dat dit bedrijf een functie krijgt in de ontwikkeling van Suriname als geheel. Zonder deze aansturing zullen we op den duur weer eindigen met een onhoudbare situatie waarin SLM afhankelijk zal zijn gemaakt van subsidies en misbruikt zal worden door het accommoderen van friends and family.

Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie