fbpx

Schuldherschikking met India baant weg voor ontwikkelingsprojecten

GFC NIEUWSREDACTIE- Het akkoord dat met India is bereikt omtrent schuldherschikking, brengt met zich mee dat middelen die via het Aziatische land beschikbaar waren gesteld voor projecten in Suriname, vrij zullen komen.

Het gaat om ongeveer 48,5 miljoen USD, die vanwege het IMF-programma in Suriname unhold waren gezet. “Deze middelen kunnen wij gaan inzetten voor de ontwikkeling van Suriname,” zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) vanuit India.

Een van de projecten omvat moderniseringen binnen de fabriek van De Melkcentrale NV. Verder geeft de bewindsman aan dat er in het kader van energievoorziening ook een project voor de NV Energie Bedrijven Suriname in de pijplijn zit.

In verschillende districten zullen er ontwikkelingsprojecten van de grond komen. Voor het ministerie van Openbare Werken komt een bedrag van 300 duizend USD vrij voor het opzetten van een vroegtijdig waarschuwingssysteem. India geeft ook goedkeuring voor 19 projecten die een snelle oplevering behoeven.

BEKIJK OOK
Surinam Airways ondertekent lease agreement voor tweede vliegtuig

Ramdin: “Daarvoor hoeven wij niet te betalen. Dat is ongeveer 1 miljoen USD, en omvat ook middelen ten behoeve van rampenbeheersing.”

De bewindsman zegt dat de regeringsdelegatie die in India vertoeft, ook een concessionele lening, tegen zachte voorwaarden heeft aangevraagd.

Het gaat in deze om middelen uit een pot ter waarde van 150 miljoen USD, die India beschikbaar heeft gesteld voor 15 Caricomlanden. “Op basis daarvan hebben we de mogelijkheid om ook 10 miljoen aan te vragen.”