Santokhi zoekt oplossingen na uitspraak Constitutioneel Hof en onrust onder ex-militairen

Junglecommando Brunswijk

GFC NIEUWSREDACTIE- President Chandrikapresad Santokhi van Suriname verwacht volgende week helderheid te krijgen van een deskundig team onder leiding van Hans Lim A Po, in reactie op de recente uitspraak van het Constitutioneel Hof (CH) betreffende de verenigbaarheid van bepaalde delen van de amnestiewet met de grondwet.

Deze stap volgt op berichten van de minister van Defensie over onrust onder ex-militairen en huidige dienende militairen na de uitspraak van het CH.

Hoewel de situatie vraagt om zorgvuldigheid, benadrukt Santokhi dat er geen overhaaste arrestaties zullen plaatsvinden.

Hij wijst erop dat sommige strafbare feiten gepleegd tijdens de binnenlandse oorlog inmiddels verjaard zijn, maar hij herinnert eraan dat mensenrechtenschendingen nooit verjaren. Het land heeft te maken gehad met ernstige schendingen van mensenrechten tijdens die periode.

Vicepresident Ronnie Brunswijk, momenteel ook coalitiepartner, die voorheen de leiding had over de Jungle Commando tijdens de binnenlandse oorlog, melde eerder ook dat er onrust heerst onder verschillende groepen, waaronder ex-leden van de Jungle Commando en voormalige Tucajana-leden.

De president en zijn team zijn vastbesloten om in deze moeilijke periode naar passende oplossingen te zoeken, rekening houdend met zowel de noodzaak van gerechtigheid als de behoefte aan nationale verzoening.

CH-voorzitter Gloria Stirling verklaarde begin augustus de Surinaamse Amnestiewet ongrondwettig en in strijd met internationale verdragen.

OOK INTERESSANT
Politie: Aangehouden grondinspecteur verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting, en schending Anti Corruptiewet

Ze verwacht dat de staat onderzoek doet naar mensenrechtenschendingen tijdens de Binnenlandse Oorlog. Bij gebrek aan actie kunnen nabestaanden en mensenrechtenorganisaties het Hof van Justitie benaderen.

De wet van 1992, die amnestie verleende voor misdrijven tussen 1985 en 1992, is nu nietig verklaard. Personen met amnestie blijven vatbaar voor vervolging wegens misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en genocide. De wet heeft onderzoeken en vervolgingen in die periode belemmerd.

Foto: Archieffoto ex-leden Jungle Commando met Ronnie Brunswijk op de voorgrond.