fbpx

Santokhi op Saamaka Daka: gaat u ook na hoe u op uw wijze kan bijdragen om in vrijheid, eenheid en met respect voor elkaar, Suriname duurzaam te ontwikkelen

GFC NIEUWSREDACTIE- “Gedenkt u ook de voorouders, die hebben gestreden zodat u daadwerkelijk kan genieten van uw vrijheid. Maar gaat u ook na hoe u op uw wijze kan bijdragen om in vrijheid, eenheid en met respect voor elkaar, Suriname duurzaam te ontwikkelen.”

Woorden van president Chandrikapersad Santokhi vandaag ter gelegenheid van de herdenking van Saamaka Daka.

Op 19 september 1762, 260 jaar geleden, hebben het koloniaal bestuur en de Saramaccaners een verdrag getekend. De ondertekening van dit verdrag wordt herdacht op Saamaka Daka.

Dit verdrag was de eerste stap naar volledige vrijheid van een groep tot slaaf gemaakten. Door dit verdrag mochten ze vaste nederzettingen stichten op aangewezen gebieden, die op grote afstand van de plantages lagen.’

Om zich te voorzien van goederen, die ze niet zelf konden produceren, vielen ze de plantages aan.

In 1863 werd de slavernij afgeschaft en kregen ze hun volledige vrijheid.

BEKIJK OOK
Ramdin bepleit versterking bilaterale relatie met Venezuela

De groep maakte gebruik van haar vrijheid en liet zich scholen, om zodoende in de maatschappij in alle lagen mee te kunnen doen. Heden ten dage is deze groep volledig geïntegreerd en in alle geledingen van de maatschappij te vinden.

“Ik feliciteer de Surinaamse gemeenschap met Saamaka Daka, maar meer nog in het bijzonder de nakomelingen van de slaven, die een lang traject hebben moeten afleggen voor het verkrijgen van hun vrijheid”.

“Gedenkt u ook de voorouders, die hebben gestreden zodat u daadwerkelijk kan genieten van uw vrijheid. Maar gaat u ook na hoe u op uw wijze kan bijdragen om in vrijheid, eenheid en met respect voor elkaar, Suriname duurzaam te ontwikkelen. Wan prisirie Saamaka Daka,” aldus Santokhi.