fbpx

Rusland stelt ultimatum: bondgenoot Wit-Rusland zal oorlog in Oekraïne ondersteunen

GFC NIEUWSREDACTIE- Ruslands naaste bondgenoot Wit-Rusland zou zich de komende dagen formeel kunnen aansluiten bij de oorlog in Oekraïne als Moskou concludeert dat Oekraïne “geweld heeft gebruikt” tegen Rusland of Wit-Rusland, waarschuwde een hoge functionaris van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag.

“Elk gebruik van geweld door het regime in Kiev of een Oekraïense militaire invasie van Wit-Rusland of Rusland zou voldoende zijn om een collectieve reactie uit te lokken,” vertelde Aleksej Polishchuk, een directeur van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, aan TASS, verwijzend naar de zogenaamde Uniestaat die Wit-Rusland en Rusland jaren geleden samen vormden.

“De republiek heeft het soevereine recht om haar grondgebied te verdedigen met alle beschikbare middelen en Minsk kan hier rekenen op de volledige steun van Rusland”, zei Polishchuk.

De waarschuwing komt op het moment dat de vrees toeneemt dat Rusland in het nieuwe jaar een nieuw offensief tegen Oekraïne voorbereidt dat vanuit Wit-Rusland ten noordwesten van Oekraïne kan worden gelanceerd.

BEKIJK OOK
14 agenten gedood door Haïtiaanse rebellen

Rusland heeft Wit-Rusland herhaaldelijk gebruikt als lanceerbasis om aanvallen op Oekraïne uit te voeren sinds de oorlog afgelopen februari uitbrak, inclusief de mislukte poging van Rusland om Kiev te bestormen en te veroveren.

Vorige week waarschuwde de belangrijkste militaire inlichtingenfunctionaris van Oekraïne Rusland om zich schrap te zetten voor aanvallen “dieper en dieper” op Russisch grondgebied, na meerdere vermoedelijke Oekraïense aanvallen vorige maand in Rusland zelf.

De diplomaat verduidelijkte niet wat Rusland of Wit-Rusland zou beschouwen als een “gebruik van geweld”, wat ruimte laat voor het Kremlin om een hele reeks activiteiten tegen Oekraïne te rechtvaardigen.