Rukwinden veroorzaken steeds schade in Suriname tijdens droge periode, zegt NCCR

GFC NIEUWSREDACTIE – Op maandag 11 september werden enkele woningen in de gebieden Livorno, Winti waai en aan de Indira Gandhiweg getroffen door hevige regens en rukwinden, een zeldzaam fenomeen tijdens de droge tijd in Suriname.

Gelukkig waren er geen persoonlijke letsels te betreuren. Kolonel Jerry Slijngaard, Coördinator van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR), deelde meer informatie over het incident.

De rukwinden veroorzaakten gedeeltelijke of volledige dakbeschadigingen aan enkele woningen, waaronder die van een NCCR-personeelslid. Dit incident volgde op een vergelijkbaar voorval slechts twee en een halve week eerder. Kolonel Slijngaard merkte op dat rukwinden lijken toe te nemen tijdens de droge seizoenen.

Het NCCR adviseert in het algemeen stevigere dakconstructies en raadt aan om bij rukwinden bescherming te zoeken in bad- en toiletruimtes met stenen muren of onder stevige tafels. Het wordt tevens afgeraden om buiten te zijn tijdens deze extreme weersomstandigheden.

De ervaring leert dat de rukwinden in Suriname kort maar zeer krachtig zijn. Het NCCR werkt samen met de Meteorologische Dienst Suriname (MDS) om tijdig te waarschuwen voor naderende rukwinden. Dit gebeurt in samenwerking met de districtscommissariaten van de betreffende gebieden, als onderdeel van het huidige waarschuwingssysteem.

OOK INTERESSANT
5-6 gedetineerden, inclusief Moordverdachte, ontsnapten via doorgezaagde spijlen van toiletruimte Cellenhuis Nieuwe Haven

Kolonel Slijngaard benadrukte de inzet van alle hulpdiensten, waaronder de Brandweer en het NCCR, om samen te werken en hulp te bieden aan de getroffen bewoners in dergelijke noodsituaties.