fbpx

Ruim US$ 6 miljoen aan hulpgoederen geplunderd door Haïtianen

GFC NIEUWSREDACTIE- Plunderingen in Haïti hebben deze maand geleid tot het verlies van ten minste US$ 6 miljoen aan noodhulp, waaronder 2.000 ton voedsel.

Dat zei een functionaris van het Wereldvoedselprogramma. Het land worstelt met burgerlijke onrust en chronisch bendegeweld.

Na de aankondiging van een brandstofverhoging van premier Ariel Henry op 11 september laaiden protesten op in Haïti, wat leidde tot protesten en straatgeweld, waaronder het plunderen van WFP-magazijnen.

De regering van Haïti besloot deze maand om de brandstofsubsidies te verlagen, daarbij verwijzend naar de hoge kosten ervan, wat tot verontwaardiging leidde in een land dat al worstelt met een recordhoge inflatie.

BEKIJK OOK
Iran klaagt bij FIFA nadat Amerikaanse voetbalbond islamitisch embleem van zijn vlag verwijdert

Enkele dagen na die aankondiging blokkeerden bendes de brandstofterminal van Varreux door greppels te graven en nabijgelegen straten te vullen met lege zeecontainers, waardoor brandstofdistributievrachtwagens de faciliteit niet konden naderen.

Bendes blokkeren al maanden de wegen van de hoofdstad naar de landelijke provincies van het land, waardoor de dagelijkse activiteiten in het land worden verstoord en de inspanningen van hulporganisaties om voedsel aan de armsten van het land te distribueren, bemoeilijkt worden.