fbpx

Rosebel voert overleg met districtscommissaris en traditioneel gezag Brokopondo

GFC NIEUWSREDACTIE- Rosebel Gold Mines (RGM) heeft dinsdag overleg gehad met districtscommissaris (dc), Ludwig Mendelzoon, en het Platform van Traditionele Gezagsdragers Brokopondo (Suriname).

Tijdens deze ontmoetingen zijn het traditioneel gezag en de DC officieel op de hoogte gesteld van de overeenkomst die moedermaatschappij IAMGOLD heeft gesloten met Zijin Mining Group Co. Ltd. (Zijin) om haar belang in RGM te verkopen.

Ook is het managementteam van RGM ingegaan op vragen van het traditioneel gezag over de huidige overeenkomsten en zijn er garanties gegeven t.a.v. verschillende lopende gemeenschapsprojecten in het district.

Vanaf de start van de RGM-operatie, heeft het bedrijf steeds getracht een bijdrage te leveren aan de duurzame ontwikkeling van de omliggende gemeenschappen, middels het uitvoeren van projecten die te maken hebben met o.a. educatie, gezondheidszorg, sociaaleconomische ontwikkeling en het ondersteunen van ondernemerschap.

Om verder invulling te geven aan het Corporate Social Responsibility beleid (CSR) van RGM zijn er door de jaren heen twee gemeenschapsfondsen opgericht, te weten het Suriname Environmental and Mining Foundation (SEMiF), opgericht in 2008 en de Stichting Rosebel Community Fund (RCF), opgericht in 2019.

Met de komst van het RCF zijn er een aantal projecten opgestart die geïnitieerd zijn door vertegenwoordigers uit de Brokopondo gemeenschappen.

Het traditioneel gezag wilde vooral weten wat er verwacht mag worden over de voortgang van deze projecten. “Alle overeenkomsten en bestaande commitments die zijn aangegaan met betrekking tot de gemeenschapsprojecten, zullen gerespecteerd worden door de nieuwe aandeelhouder. Dit is besproken met Zijin en zij hebben de voortgang van de huidige projecten gegarandeerd,” zei Michiel Fleischeuer, General Manager van RGM.

BEKIJK OOK
Studenten overhandigen thesis over kinderarmoede en arbeidsinkomen aan minister Arbeid

Jerry Finisie, Manager Community Relations and Development bij RGM, deed een terugblik op eerdere transitieperiodes van RGM. “Het is de derde keer dat het traditioneel gezag van Brokopondo een soortgelijke ontmoeting heeft met het managementteam van RGM. De eerste was bij de overdracht van Golden Star aan Cambior. De tweede van Cambior aan IAMGOLD. Vandaag hebben we gesproken over de overdracht aan Zijin. En ook bij deze overdracht zullen wij er met Zijin voor zorgen dat de afspraken met het traditioneel gezag worden nageleefd,” vertelde Finisie.

Zowel de dc als de vertegenwoordigers van het traditioneel gezag hebben begrip getoond voor de aangekondigde transitie en hebben een woord van dank uitgesproken voor de goede samenwerking met RGM tot nu toe. “Wij weten ook dat een aantal van de werknemers bij RGM uit de gemeenschappen van Brokopondo komen en hadden natuurlijk graag dat wij met IAMGOLD verder konden. Maar wie weet kan deze verandering ook positief zijn voor het district. Mijn advies naar de gemeenschap van Brokopondo is dan ook om rustig af te wachten totdat alles is afgehandeld,” zei Mendelzoon.

Ook voor de werknemers binnen RGM heeft de DC dezelfde boodschap: “ongeacht wie het bedrijf overneemt, het proces zal eerst afgerond moeten zijn om een duidelijker beeld te hebben van de nieuwe aandeelhouder. Ik adviseer daarom ook vooral de werknemers uit Brokopondo om de situatie niet met vooroordelen te benaderen.”.