fbpx

Rohingya vluchtelingen willen terug naar Myanmar

GFC NIEUWSREDACTIE- Myanmar Rohingya-moslims hebben vandaag geprotesteerd in vluchtelingenkampen in buurland Bangladesh.

Vandaag is de vijfde verjaardag van botsingen tussen Rohingya-opstandelingen en Myanmarese veiligheidstroepen die honderdduizenden Rohingya uit hun huizen verdreven.

Meer dan een miljoen Rohingya leven nu in ’s werelds grootste vluchtelingenkamp in het zuiden van Bangladesh, met weinig uitzicht op terugkeer naar Myanmar, waar hun burgerschap en andere rechten meestal worden ontzegd.

Vluchtelingen, van kinderen tot bejaarden, zwaaiden met borden en scandeerden leuzen door de uitgestrekte kampen, velen droegen zwarte linten om te markeren wat zij ‘Rohingya Genocide Remembrance’ noemen. “Geen vluchtelingenleven meer”, staat er op de borden. “Genoeg is genoeg” en “We willen burgerschap, we willen gerechtigheid. We zijn Birma-burgers, we zijn Rohingya.”

“Vandaag demonstreren we dat in 2017 het Birmese (Myanmar) leger onze mensen heeft vermoord in een genocide. Ze hebben mijn man en anderen vermoord, het leger heeft ons verkracht en vervolgens onze kinderen vermoord”, zei demonstrant Jamalida Begum.

BEKIJK OOK
Eén dode door aardbeving in Mexico

“De afgelopen vijf jaar hebben we hetzelfde gezegd tegen de wereld. Maar niemand luisterde naar ons. Vandaag demonstreren we opnieuw om de wereld te laten weten dat we gerechtigheid willen.”

De Verenigde Naties heeft gezegd dat het militaire optreden van 2017 werd uitgevoerd met genocidale bedoelingen en dat Myanmar wordt beschuldigd van genocide bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.

Myanmar ontkent de beschuldiging en zegt dat het in 2017 een legitieme campagne voerde tegen opstandelingen die politieposten aanvielen.