fbpx

Roddelen hoeft niet altijd slecht te zijn en creëert sociale connecties

GFC NIEUWSREDACTIE- Roddelen hoeft niet altijd slecht te zijn; het creëert sociale connecties en maakt het mogelijk om indirect over de wereld te leren indirect door andermans ervaringen.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer 14% van de dagelijkse gesprekken van mensen roddels zijn en voornamelijk neutraal van toon

“Roddelen is een complexe vorm van communicatie die vaak verkeerd wordt begrepen”, zegt Eshin Jolly, een toponderzoeker in Engeland.

“Het kan een middel zijn voor sociale en inhoudelijke verbinding,” voegt Jolly toe.

De experts waren benieuwd naar waarom mensen in hun persoonlijke en professionele leven zoveel tijd besteden aan het uitwisselen van informatie over zichzelf en andere mensen, en probeerden te bepalen waarom mensen roddelen en welke functie het dient.

BEKIJK OOK
23-jarige dame uit Den Haag moet verplicht relatie beëindigen van kerkmensen

Ze creëerden een online spel om de rol van roddels te onderzoeken en hoe het zich manifesteert naarmate informatie onzekerder wordt binnen het spel. Dat meldt Science Daily.

Gepubliceerd in Current Biology, tonen hun bevindingen aan hoe roddelen een “rijke, veelzijdige communicatie” is met verschillende sociale functies.

Er ontstonden verschillende soorten roddels, afhankelijk van de hoeveelheid beschikbare informatie.

Spontane gesprekken over anderen kwamen vaker voor tijdens wedstrijden wanneer spelers slechts het gedrag van een paar van hun groepsleden konden observeren.

Wanneer spelers al hun groepsleden direct konden observeren, hadden ze de neiging om te kletsen en een breder scala aan onderwerpen te bespreken.