fbpx

Rishi Sunak wint stemming om volgende premier Verenigd Koninkrijk te worden nadat Liz Truss aftrad

GFC NIEUWSREDACTIE- Voormalig kanselier Rishi Sunak, die waarschuwde dat de economische plannen van Liz Truss voor Groot-Brittannië een “sprookje” waren, won maandag de wedstrijd om haar op te volgen als premier en nam ‘s werelds zesde grootste economie over in een tijd van diepe financiële en politieke turbulentie.

Sunak zal naar verwachting dinsdag een ontmoeting hebben met koning Charles III om formeel tot premier te worden benoemd, zeiden regeringsfunctionarissen.

De opkomst van Sunak naar de topfunctie in Groot-Brittannië markeert een historisch moment. De kleinzoon van Indiase immigranten naar Groot-Brittannië, de 42-jarige zal de eerste persoon van kleur en de eerste hindoe zijn die het Verenigd Koninkrijk leidt.

Hij wordt ook de jongste premier sinds Robert Banks Jenkinson, graaf van Liverpool, in 1812. Maar zijn succes zal worden bepaald door hoe goed hij omgaat met de groeiende uitdagingen voor de Britse economie, aangezien hoge inflatie en een dreigende recessie een gevoel van groeiende wanhoop creëren.

“Het lijdt geen twijfel dat we voor diepgaande economische uitdagingen staan”, zei Sunak maandag na zijn overwinning. “We hebben nu stabiliteit en eenheid nodig.”

De voormalige hedgefondsmanager arriveert met een mandaat om rust te brengen in de regerende Conservatieve Partij na een periode van ongeëvenaarde chaos waarbij het land in zeven weken door drie premiers zal worden geleid – een primeur voor het Verenigd Koninkrijk.

BEKIJK OOK
Marine VS, Colombia en Nederland onderscheppen 9700 kilo cocaïne op zee

Zondagavond trok zijn belangrijkste rivaal voor de baan, de kleurrijke maar controversiële voormalige leider Boris Johnson, zich terug uit de leiderschapsrace en zei dat hij de partij niet kon verenigen.

730 miljoen pond, omgerekend bijna 850 miljoen euro. Dat is het vermogen van de 42-jarige Sunak en zijn vrouw Akshata Murthy. Sunak heeft een deel van dat vermogen zelf bij elkaar gespaard. Hij ging naar goede scholen, studeerde aan Oxford en heeft een tijd een baan gehad bij de bank Goldman Sachs. Maar het grootste gedeelte van het geld komt van zijn vrouw Akshata. Zij is de dochter van de steenrijke eigenaar van een softwarebedrijf.

Het tegen inflatie vechtende Verenigd Koninkrijk heeft nu dus een premier met heel veel geld. Volgens sommige Britten wringt het dat een multimiljonair aan de touwtjes trekt, terwijl steeds meer mensen in armoede leven.

Foto: Aberto Pezzali/Associated Press