fbpx

Ramdin en Schreinemacher bespreken uitbreiding beleidsgebieden

GFC NIEUWSREDACTIE- Suriname en Nederland willen de vier beleidsgebieden waarop reeds samengewerkt wordt verder uitbreiden.

Hierover hebben minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en zijn Nederlandse collega Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking vandaag van gedachten gewisseld.

Het onderhoud is een voorloper geweest op de bilaterale ontmoeting later op de dag tussen president Chandrikapersad Santokhi en minister-president Mark Rutte, die Suriname een tweedaags bezoek brengt. Schreinemacher arriveerde op zondag 11 september in Suriname.

Ramdin spreekt van een openhartig gesprek over een aantal zaken die van belang zijn voor Suriname. “Belangrijke issues die besproken zijn, zijn in de eerste plaats de ondersteuning die Nederland verschaft in het kader van het Makandra-project.”

Afgesproken is dat er niet meer alleen gekeken zal worden naar de samenwerking op het stuk van justitie en politie, defensie, financiën en volksgezondheid. “Die vier beleidsgebieden lopen goed, maar we willen dat het graag wordt uitgebreid naar andere beleidsgebieden zoals toerisme, landbouw, onderwijs zodat we dus kunnen profiteren van de technische bijstand die noodzakelijk is”, aldus Ramdin.

BEKIJK OOK
Eerste afsvaltlaag voor weg Apoera en Washabo

Tijdens het onderhoud zijn ook enkele nieuwe aspecten aan de orde gesteld. Een daarvan is het beschikbaar stellen van diasporapersonen, die bereid zijn hun krachten in Suriname te geven met behoud van hun voorzieningen in Nederland.

De minister zegt dat dit laatste vaak een bottleneck is vanwege het verschil in salaris en de overige voorzieningen. De ministeries zullen deze kwestie, die nieuw is op de agenda tussen Suriname en Nederland, verder binnen eigen kringen bediscussiëren.