fbpx

Radiologie AZP ontvangt ingaande 19 december geen garantiebrieven SZF

GFC NIEUWSREDACTIE- De afdeling radiologie van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) in Suriname zal vanaf maandag 19 december geen verwijs- en garantiebrieven van het Staatsziekenfonds (SZF) accepteren.

Dit hebben de radiologen schriftelijk meegedeeld aan de directeur van het SZF. Een afschrift van de brief is ook gestuurd naar de minister van Volksgezondheid.

De radiologen van het AZP hebben namens de Nationale Ziekenhuisraad met de technische commissie van het SZF samen met de actuaris van Surinaamse Vereniging van Assurantie Maatschappijen (Survam) en alle particuliere radiologie klinieken de tarieven berekend middels een consensus rekenmodel met een landelijk karakter.

Er is geen andere medische instantie of discipline in Zorgland Suriname die dit heeft weten te bereiken, stelt de afdeling Radiologie. De Survam heeft met terugwerkende kracht per 1 jan 2022 deze tarieven uniform geëffectueerd voor alle radiologie klinieken conform de gemaakte afspraken.

“U heeft sinds maart 2022 de gelegenheid geboden gekregen deze actuaris gevalideerde radiologie tarieven van het AZP c.q. het NZR met extra korting tegen de kostprijs over te nemen. U heeft ons sinds maart 2022 herhaaldelijk voorgehouden dat het SZF de nieuwe tarieven gaan honoreren met t.w.k. per 1 januari 2022. Het SZF zou ‘even wat tijd’ nodig hebben om dit als hamerstuk te passeren, want het proces is immers multidisciplinair en minutieus ontdaan van onzuiverheden en inefficiënties en mede gecontroleerd door de SZF technische deskundigen zelf. Nu, ter elfder ure weigert u ons de voorgehouden aanpassing”.

BEKIJK OOK
Presidentieel team heeft constructief onderhoud met Centrale Bank

Intussen heeft SZF de particulieren klinieken in sinds maart-augustus 2022 al twee verhogingen toegekend van dezelfde actuaris gevalideerde radiologie landelijke tarieven maar dan tegen marktconforme prijzen.

“Door deze dubbele standaard te stellen geeft u er meer prioriteit aan om radiologische zorg af te nemen bij de particuliere klinieken. Uw standpunt kunnen wij helaas niet begrijpen. Desalniettemin zullen wij het respecteren en kunnen u verder van dienst zijn door al uw verzekerden naar de particuliere klinieken te verwijzen, mochten deze zich aanmelden bij onze balies”.