Santokhi stelt ‘Joint Agency Taskforce’ voor bij aanpak illegale drugshandel en georganiseerde misdaad

caricom

GFC NIEUWSREDACTIE- Bij de 45e conferentie van regeringsleiders van Caricom heeft President Chandrikapersad Santokhi voorgesteld om een gezamenlijke taskforce op te richten in de strijd tegen illegale drugshandel en georganiseerde misdaad in de Caribische regio.

Het voorstel is gericht aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, die als speciale gast aanwezig is bij de Caricom-top ter ere van het 50-jarige bestaan van Caricom.

Naast minister Blinken bestaat de Amerikaanse delegatie ook uit leden van het Amerikaanse congres, onder leiding van Congreslid Hakeem Jeffries.

President Santokhi merkt op dat de relatie tussen Suriname en de Verenigde Staten van Amerika de afgelopen tijd is versterkt en verbeterd.

Hij geeft ook aan dat de samenwerking tussen de VS en Caricom de afgelopen maanden is geïntensiveerd. De aanpak van veiligheid is een prioriteit in de Caraïben. Er zijn al concrete stappen ondernomen om het vuurwapengeweld in de regio te bestrijden.

Bij de aanpak van georganiseerde misdaad en drugscriminaliteit is samenwerking met veiligheidsdiensten en instituten in verschillende landen essentieel.

OOK INTERESSANT
Amerika begint met tests op anabole steroïden onder SEALs en speciale troepen

Het delen van inlichtingen en operationele samenwerking zijn van groot belang. President Santokhi benadrukt dat, zonder intensivering van de samenwerking, de democratie, regionale veiligheid en politieke stabiliteit in gevaar kunnen komen.

De Verenigde Staten zijn een belangrijke partner van Caricom en hebben sinds de oprichting van Caricom nauwe banden onderhouden.

Minister Blinken geeft aan dat de VS zich bewust is van de regionale uitdagingen en er alles aan zal doen om deze effectief aan te pakken.