fbpx

Platform van Importeurs: cambio’s domineren valutamarkt in Suriname

GFC NIEUWSREDACTIE- Een zorgpunt van het Platform van Importeurs in Suriname (PLIS) is dat veel cambio’s in Suriname de valutamarkt domineren.

De PLIS heeft ook zitting in het Platform Koersstabilisatie, dat in oktober 2022 is geïnstalleerd. Echter is volgens voorzitter Arun Hindori tot nu toe niet het gewenste resultaat opgeleverd, hield de organisatie president Chandrikapersad Santokhi voor tijdens een ontmoeting vandaag.

Vicepresident Ronnie Brunswijk en de ministers Rishma Kuldipsing, Gracia Emanuel, David Abiamofo, Dinotha Vorswijk, Stanley Raghoebarsing en Steven Mac Andrew zijn deelgenoot geweest van de gedachtewisseling.

Santokhi heeft aangegeven dat regering de democratie, de rechtstaat en de vrijheid van meningsuiting erkent. “De rechtstaat moet in al haar facetten functioneren, maar ook de instituten die hier deel van uitmaken, moeten versterkt en beschermd worden”, aldus het staatshoofd.

Hij heeft opgemerkt dat de voorgesprekken met diverse organisaties en groeperingen moeten leiden tot een gestructureerde en geïnstitutionaliseerde dialoog.

De gebeurtenissen van 17 februari mogen nooit meer gebeuren. “Er is echter wel een groep geweest die met een serieuze intentie aanwezig was om haar gevoelens kenbaar te maken. Naar die groep luisteren we”, nuanceert de regeringsleider.

OOK INTERESSANT
Efficiënt beheer watersysteem Nannizwamp cruciaal voor rijststeelt

Hindori zegt dat de organisatie ook zeer geschokt is over de recente plunderingen. “Als ondernemers keuren we dit af. Laten we gezamenlijk ervoor zorgen dat dit nooit meer gebeurt.” Hij vroeg de regering zich in te spannen om de valutakoers beheersbaar te maken.

Financiënminister Stanley Raghoerbarsing noemt het een zeer complexe opgave om de koers op korte termijn te stabiliseren. Hij gaf mee dat de retentieregeling wel een positief effect heeft op de marktwerking.

“Niet eenieder draagt bij hoe het zou moeten, maar het levert wel een substantiële bijdrage. De middelen worden ingezet voor brandstofvoorziening, medicamenten en basisgoederen”, aldus de bewindsman.

Met de regering is overeengekomen dat er verder op bilateraal niveau met een cluster van ministers gediscussieerd wordt.

Partijen zullen met elkaar overleggen hoe er samengewerkt kan worden om de prijzen van goederen beheersbaar te houden voor de consument.