fbpx

Paul de Haan: Alles is politiek in Suriname, registeraccount en adviseur president ontdekte geen onregelmatigheden bij SLM

GFC NIEUWSREDACTIE- “Alles is politiek in Suriname”, zegt de gewezen topman van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), Paul de Haan, aan Nederlandse media.

“Elke partij wilde een succesvolle herstart van SLM kunnen claimen, maar niemand wilde dat zijn ‘geaccommodeerden’ daar slachtoffer van werden.”

De Haan vluchtte vorige week midden in de nacht terug naar Nederland. In gesprek met AD.nl zegt hij dat hij niet meer veilig was in Suriname.

Op de doodlopende weg langs zijn huis reed volgens AD.nl de afgelopen weken regelmatig dezelfde auto voorbij.

De honden sloegen ‘s nachts aan. Er liepen mensen rond het huis. De Directie Nationale Veiligheid zegde 24 uur per dag beveiliging toe: 2 mensen, zwaarbewapend, op het terrein.

Hij kreeg gezondheidsklachten en diende zondag 21 augustus zijn ontslag in bij de president. En toen daarna een auto achter hem aanreed tot bij zijn huis, knapte er iets. Hij besloot midden in de nacht te vluchten naar Frans-Guyana en vandaar uit naar Frankrijk. Intussen zit hij in Nederland.

Ook wordt in desbetreffend artikel aangehaald dat een adviseur van president Chandrikapersad Santokhi die is aangesteld om onderzoek te doen naar de vermeende onrechtmatige betalingen aan externen bij SLM, geen verkeerde zaken heeft ontdekt.

BEKIJK OOK
Rijbewijs 58-jarige veroorzaker aanrijding al 19 jaren vervallen

De onderzoeker is register accountant Ron Wijnstekers, sinds zijn pensionering bij KPMG in 2015 adviseur van de huidige president.

Wijnstekers brengt komende dagen verslag uit maar zei alvast het volgende: ”We hebben geen aanwijzingen gevonden voor onrechtmatige betalingen aan externen. Integendeel, afgaande op wat wij zien zeg ik over het werk van president-commissaris Jessurun, CEO De Haan en de direct betrokken ministers: petje af”.

“Ik begrijp de onrust over het inhuren van externen uit het buitenland wel, maar u moet begrijpen: Suriname is een groot land maar een kleine gemeenschap. Veel lekt daar uit”.

“Het is ook de vraag of Suriname zelf de benodigde expertise wel in huis heeft. En ja, voor een land als Suriname is een uurtarief van 200 euro per uur torenhoog, maar internationaal is het eerlijk gezegd nog heel goedkoop. Wat er nu in de media wordt geschreven over De Haan en Jessurun is werkelijk buitensporig.”