Overheid subsidieert 50% babyvoeding

GFC NIEUWSREDACTIE- Babyvoeding in Suriname wordt voor 50% van de inkoopprijs, gesubsidieerd door de overheid.

Dit behoort ook tot één van de maatregelen in het Herstelplan van de regering Santokhi-Brunswijk. Baby’s uit kansarme gezinnen, geboren na 1 mei 2021, komen in aanmerking hiervoor.

Suze Holband, verpleegkundig directeur van het ‘s Lands Hospitaal geeft aan dat de distributie via de RGD-poliklinieken en de Medische Zending zal geschieden.

In samenwerking met de ministeries van Volksgezondheid, Economische Zaken, LVV en SoZaVo, alsook met de Melkcentrale, is het initiatief genomen om ruim 4000 baby’s te ondersteunen, voor een jaar.

De registratie vindt online plaats waarna het ministerie van SoZaVo elke maand kansarmen selecteert. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk baby’s te ondersteunen, zegt Holband.

Ouders uit alle districten, die in aanmerking zullen komen voor de subsidie, betalen ongeveer SRD 55 per blik babyvoeding.

De geselecteerde baby’s zullen niet meer genieten van deze maatregel wanneer ze de leeftijd van 1 jaar hebben bereikt in 2022, zegt Holband.

Holband doet een beroep op ouders, in het bijzonder op de moeders, om toch zoveel mogelijk borstvoeding te geven aan hun kind.