Onmogelijke financieringseisen voor woningen in Suriname

bank geld computer betaling laptop vrouw pasje

GFC NIEUWSREDACTIE – In Suriname worden veel mensen geconfronteerd met schijnbaar onmogelijke eisen voor het verkrijgen van financiering voor een eigen woning.

De redactie van GFC wordt overspoeld door lachten van bewoners die de voorwaarden van banken haast onmogelijk vinden.

De president heeft banken opgeroepen om leningen te verstrekken voor huisvesting, maar de meeste burgers kunnen niet voldoen aan de strikte voorwaarden die door de banken worden gesteld.

Een van de aangeboden financieringsmogelijkheden is de 7% hypothecaire lening, bedoeld voor de aankoop, bouw, reparatie, renovatie of uitbreiding van een eigen woning.

Echter, de vastgestelde voorwaarden blijken voor velen onhaalbaar te zijn. De maximale leensom is vastgesteld op SRD 950.000, wat voor veel huizenkopers niet toereikend is gezien de stijgende vastgoedprijzen.

Een ander struikelblok is het gezamenlijke bruto maandelijkse inkomen van de aanvrager en hun huishoudgenoot, dat niet meer dan SRD 22.500 mag bedragen. Dit limietniveau sluit veel gezinnen uit van de mogelijkheid om een huis te financieren.

Bovendien moeten leningen volledig zijn afgelost zodra de aanvrager(s) de leeftijd van 60 bereiken, met een maximale looptijd van 25 jaar. Deze beperkingen maken het voor veel Surinamers vrijwel onmogelijk om een eigen woning te verwerven via traditionele bankfinanciering.

Deze financiële drempels hebben geleid tot een groeiende kloof tussen degenen die dromen van een eigen huis en degenen die daadwerkelijk in staat zijn om dit te verwezenlijken.

OOK INTERESSANT
Veroorzaker van zware aanrijding opgepakt na vluchtpoging

De overheid zal wellicht heroverwegen hoe ze deze barrières kan verlagen om toegankelijke huisvesting voor een breder deel van de bevolking mogelijk te maken.