fbpx

Onderzoekers ontdekken dat veerkracht kan worden aangeleerd en zelfs kan worden versterkt

GFC NIEUWSREDACTIE- Veerkracht kan worden geleerd en kan zelfs worden versterkt, volgens een nieuwe studie uitgevoerd bij muizen door een team van onderzoekers van het Princeton Neuroscience Institute.

In de studie, die op 19 oktober in het tijdschrift Nature werd gepubliceerd, plaatsten wetenschappers kleine muizen in de nabijheid van grotere, agressieve muizen.

Ze ontdekten dat een vertoning van defensief gedrag het vermogen van de muizen voorspelde om veerkrachtig te zijn na de stressvolle gebeurtenis.

Verder ontdekten de wetenschappers dat door dopamine te activeren terwijl de muizen terugvochten, ze de veerkracht verder konden versterken.

Vanaf het begin van het onderzoek was Lindsay Willmore geïntrigeerd door de relatief zeldzame subgroep van muizen die zich hardnekkig zouden verdedigen wanneer ze geconfronteerd werden met een agressor. Ze is hoofdauteur van het artikel en behaalde haar Ph.D. in 2022.

BEKIJK OOK
Succesvoller dan ketamine – een schokkende depressiebehandeling

Terwijl de onderzoekers hun studies over veerkracht voortzetten, hopen ze dat dergelijk werk in de toekomst buiten dieren kan worden toegepast op de menselijke gezondheid.

Apparaten zoals smartwatches kunnen bijvoorbeeld realtime feedback geven over goede gewoonten om gezonde mechanismen zoals veerkracht te bevorderen. “Informatie over onze dynamische interacties met de omgeving zal nuttig zijn voor het volgen van onze gewoonten die nuttig of schadelijk kunnen zijn,” zei Willmore.