Nog nooit zoveel haat in Suriname, zegt diaspora analist Ramcharan

Walging

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Er is in de geschiedenis van Suriname nog nooit zoveel sprake geweest van haat binnen de samenleving als in deze tijd.

Dat zegt de Nederlands-Surinaamse analist Ashwin Ramcharan in gesprek met Alfred Kartaram op radio Awaaz.

Volgens Ramcharan zorgt de regering Santokhi-Brunswijk voor veel polarisatie door verschillende bevolkingsgroepen en geloofsgemeenschappen tegen elkaar uit te spelen.

Ook analist Hikman Mahawat Khan deelt tijdens hetzelfde gesprek die mening.

Een psycholoog uit Amsterdam vertelt aan GFC dat polarisatie binnen de Surinaamse gemeenschap gevaarlijke gevolgen kan hebben. In een multiculturele samenleving kan polarisatie leiden tot ernstige en soms onomkeerbare schade.

Het schept een vijandige omgeving waarin bevolkingsgroepen niet meer met elkaar communiceren, maar langs elkaar heen leven. Dit isolement kan dan de voedingsbodem worden voor radicalisering, sociale spanningen en zelfs gewelddadige conflicten.

Wanneer de samenleving gepolariseerd is, komen fundamentele waarden zoals gelijkheid, rechtvaardigheid en sociale harmonie in het gedrang.

Dit kan invloed hebben op alles, van politieke besluitvorming tot de sociale cohesie van een land. Hierdoor kan een kloof ontstaan die zo diep is dat het jaren, zo niet generaties, kan duren om te herstellen.

 

OOK INTERESSANT
VSB juicht TotalEnergies’ aankondiging van olieproject in Block 58 toe en roept op tot duurzame ontwikkeling