fbpx

Nieuwe studie koppelt armoede aan verslaving aan sociale media

GFC NIEUWSREDACTIE- Volgens onderzoek uitgevoerd door een internationaal team, waaronder professor Frank Elgar van McGill University, hebben adolescenten met een lagere inkomensachtergrond meer kans om verslavend gebruik van sociale media te melden.

De studie vond een verband tussen economische ongelijkheid en het problematische gebruik van sociale netwerkplatforms en instant messaging-apps.

De onderzoekers identificeerden problematisch gebruik van sociale media bij tieners die zes of meer verslavingsachtig gedrag rapporteerden, zoals zich slecht voelen wanneer ze sociale media niet gebruiken, proberen maar niet minder tijd besteden aan het gebruik ervan en sociale media gebruiken om te ontsnappen aan negatieve gevoelens.

De situatie is erger op scholen waar de verschillen in rijkdom tussen klasgenoten groter zijn. De auteurs zeggen dat de resultaten – gebaseerd op meer dan 179.000 schoolkinderen in 40 landen – suggereren dat er nieuwe strategieën nodig zijn voor het gebruik van sociale media die manieren bevorderen om zich los te maken.

BEKIJK OOK
Dave Bautista krijgt nooit romantische komedieaanbiedingen: 'Ben ik zo onaantrekkelijk?

Actie van beleidsmakers kan helpen het schadelijke gedrag van jongeren te beperken, voegen de auteurs eraan toe. Deze negatieve patronen omvatten het niet kunnen verminderen van de schermtijd of liegen tegen vrienden en familie over het gebruik van sociale media.