fbpx

Nederlandse minister Kaag in haar hoedanigheid als eerste vicepremier naar Suriname voor excuses

GFC NIEUWSREDACTIE- De Nederlandse minister van Financiën, Sigrid Kaag, reist nog voor de aanstaande excuses voor de slavernij op 19 december in haar hoedanigheid als eerste vicepremier naar Suriname.

Dat meldt de Telegraaf vandaag.

Kaag reist mogelijk de komende week af naar Suriname waar zij een gesprek zal hebben met de Surinaamse regering en maatschappelijke organisaties. Het Nederlands kabinet wil op 19 december excuses maken. Premier Mark Rutte doet dat in Nederland en een aantal bewindspersonen zou uitvliegen naar de voormalige koloniën.

De Telegraaf meldt dat de trip van Kaag bedoeld is om de plooien glad te strijken na de kritiek van allerlei belangenorganisaties op de ’excuus-exodus’.

De aanstaande spijtbetuiging maakt het nodige los bij de groepen, die ontevreden zijn over allerlei aspecten. Zo zagen ze het niet zitten dat minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) naar Suriname zou afreizen, vanwege zijn eigen Surinaamse roots. Er moest een ’wit persoon’ excuses maken, eiste Johan Roozer van het Surinaamse Nationaal Comité Herdenking Slavernij donderdag na een overleg in het Catshuis met onder anderen Rutte.

BEKIJK OOK
Asabina blijft tot na verkiezingen 2025 politieke kar BEP trekken

Hoewel Weerwind wel nog gewoon zal afreizen naar Suriname voor wat inmiddels het ’betekenisvolle moment’ is gaan heten op 19 december, veert het kabinet wel mee met de kritiek.

De afgelopen dagen klonk rond het kabinet al dat er mogelijk een bewindspersoon, iemand anders dan Weerwind, vooraf naar Suriname moest afreizen om alle plooien glad te strijken. De keuze is gevallen op minister Kaag.