Nederlanders mogen net als Surinamers ook tot hun dertigste bij papa en mama inwonen

GFC LIFESTYLEREDACTIE- Terwijl Nederlandse jongeren vaak streven naar onafhankelijkheid en zo snel mogelijk het ouderlijk huis willen verlaten, is dit in de Surinaamse cultuur anders.

Surinamers koesteren familiebanden en het is niet ongewoon om tot het huwelijk of zelfs tot de leeftijd van dertig bij de ouders te wonen.

Dit fenomeen werd onlangs belicht in een levendige Facebook-discussie waarin Surinamers, Nederlandse jongeren adviseerden om de schaamte opzij te zetten en de financiële voordelen van het thuiswonen te erkennen.

Gezien de lastige huizenmarkt in Nederland, waar de vraag het aanbod ver overstijgt en de prijzen hoog zijn, biedt het inwonen bij ouders een praktische oplossing.

“Er is niets mis met het blijven wonen bij je ouders. Het heeft vele financiële voordelen en versterkt de familieband,” aldus een Surinaamse reactie op de Facebookpost.

Een maatschappelijk werkster verbonden aan GFC benadrukt dat het verschil in woonsituatie tussen Nederlanders en Surinamers deels cultureel is, maar dat het tijd wordt om de stigma’s hieromtrent in Nederland te heroverwegen.

OOK INTERESSANT
Surinaams gezin dat in Nederland was: 'De winkels gaan veel te vroeg dicht'

“In een tijd waarin jongeren steeds meer financiële druk ervaren, kan de Surinaamse benadering van het gezinsleven als een verfrissend en haalbaar alternatief dienen.”

“Het is hoog tijd dat we in Nederland het taboe doorbreken dat jongeren zo snel mogelijk ‘op zichzelf’ moeten gaan wonen. In Suriname zien we dat het met liefde en respect kan,” voegt de social worker tot slot toe.

Foto ter illustratie.