fbpx

Navratri en de vastenmaand Ramadan

INGEZONDEN– Beste landgenoten, we zijn vandaag aan de start van religieuze hoogtijdagen Navratri en de vastenmaand Ramadan.

Vanwege de aard van deze dagen is het belangrijk om stil te staan en onze broeders en zusters de nodige moed in te spreken.

Het vasten is één van de vijf zuilen van de islam en is voorgeschreven in de heilige Koran. Het vasten wordt gezien als een vorm van bezinning en zuivering van de ziel. Ook is het een periode om dankbaarheid te geven aan de schepper voor al hetgeen hij gegeven.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: VHP: Ramadan tijd voor zelfreflectie en toewijding

Tijdens de heilige maand Ramadan leren de moslims ook zelfdiscipline en zelfbeheersing. “Daarom wordt het vasten gekenmerkt als een schild voor de gelovigen. Door te vasten nemen we afstand van slechte eigenschappen.

In deze vastenperiode wordt gevraagd dat we nog meer goede daden verrichten. De vastenperiode is ook een maand waarin de eenheid en saamhorigheid van de mensheid centraal staan. Het is een maand waarin mensen extra verdraagzaam en vrijgevig zijn”.

OOK INTERESSANT
Secretaris-generaal Associatie van Caraïbische Staten op bezoek in Suriname

Navratri is een negen nachten durende dienst die gewijd wordt aan de verering van Durga Mata (Nav ratri betekent letterlijk 9 nachten).

Durga Mata wordt beschouwd als de “Godin van de oorlog”. Durga Mata heeft namelijk 9 dagen een intense strijd gevoerd met de onoverwinnelijke demon Mahishasura. Op de negende dag heeft zij de demon onthoofd waardoor er weer vrede heerste.

Door wederzijds respect en tolerantie te tonen voor alle geloven kunnen wij de saamhorigheid en eenheid in de samenleving bevorderen en natievorming stimuleren. Door weg te blijven van slechte handelingen beantwoorden wij aan het doel van deze dagen.

Ik wens u allen in deze een bezinningsvolle periode toe.

Ronnie Brunswijk