fbpx

Minstens 17 doden op dodelijkste dag van anti-regeringsprotesten in Peru

GFC NIEUWSREDACTIE- Ten minste 17 mensen werden gedood in botsingen met de politie in het zuiden van Peru, zei het mensenrechtenbureau van het land, de dodelijkste dag tot nu toe van protesten die vervroegde verkiezingen en de vrijlating van de gevangen voormalige president Pedro Castillo eisen.

De botsingen vonden plaats in Juliaca, een stad in de buurt van de oevers van het Titicacameer in de regio Puno in het zuiden van Peru, en lieten 68 mensen gewond, vertelde Henry Rebaza, een ambtenaar van het Puno-ministerie van Volksgezondheid, aan de staatstelevisiezender TV Peru.

Onder de doden waren minstens twee tieners, aldus het ministerie.

Sommige lichamen hadden kogelwonden, vertelde Puno’s regionale gezondheidsdirecteur, Ismael Cornejo, aan het lokale radiostation RPP.

BEKIJK OOK
Zelfmoordaanslag Bij Pakistaanse moskee, tientallen doden

De laatste slachtoffers verhogen het dodental van anti-regeringsconflicten met veiligheidstroepen tot 39 sinds de protesten begin december begonnen na de verwijdering en arrestatie van Castillo kort nadat hij probeerde het Congres illegaal te ontbinden.

Castillo zit 18 maanden voorarrest uit op beschuldiging van rebellie, wat hij ontkent.

Rebaza vertelde ook aan Peru TV dat 28 gewonde politieagenten niet kunnen worden geëvacueerd van de luchthaven van Juliaca.

De Peruaanse premier Alberto Otarola zei dat duizenden demonstranten hadden geprobeerd de luchthaven binnen te vallen, samen met een politiebureau.

Foto: Thomson Reuters