fbpx

Minister Tjon-Ahin voorstander van vervuiler betaalt, wacht op goedkeuring Integraal Afvalbeheer Plan

GFC NIEUWSREDACTIE- In het kader van de structuren van het Integraal Afvalbeheer Plan (IWMP) heeft ILACO Suriname een rapport gepresenteerd in opdracht van het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM).

Het doel van dit plan is het ondersteunen van de Surinaamse Overheid ter effectieve beheersing van afvalbeheer, die verbonden zijn aan milieuvriendelijke voordelen.

ILACO is door het ministerie ROM aangetrokken om dit project uit te voeren. Het startsein was in december 2021 met een geplande looptijd van 7 maanden.

Het lag in de bedoeling dat er eerst een studie door ILACO gedaan moest worden, waarbij een duidelijke inventarisatie te zien is van de afvalstromen die bekend zijn in Suriname, voor wat betreft afvalsoorten onder andere; vaste afvalstoffen zoals chemisch- en vloeibare afval. Deze informatie is door ILACO verwerkt in een rapport met aansluitende adviezen.

Mogelijke oplossingsmodellen voor verwerken afval:

-verbrandingsoven
-Sanitaire stortplaats

Volgens ILACO past de sanitaire stortplaats beter in de context van Suriname, omdat die milieuvriendelijker is. In de Milieu Raamwet van Suriname alsook internationale wetten geldt, dat de vervuiler betaald principe conform ook voorgesteld wordt.

Verder moet er een betaalmodel uitgewerkt worden over het verwerken van afval. Als Suriname het afval op een moderne manier wil gaan verwerken, zal Suriname moeten afstappen van de manieren die wij gebruiken waarbij de Overheid voor alles instaat. Eenieder gebruikt en dumpt voor de Overheid, aldus minister Silvano Tjong-Ahin van het Ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu.

BEKIJK OOK
Suriname krijgt Mangrovefonds

Verder gaf hij aan dat Suriname elk jaar problemen heeft met het ophalen van vuil. Vuil wordt gedumpt en eenieder is blij. Surinamers moeten rekening ermee houden dat er moderne vormen zijn van het beheren van afval, omdat je wil voorkomen dat afval weer in het milieu terechtkomt en eigenlijk alles verziekt. Dat kost geld, en dat betekent dat de consument in principe uiteindelijk moet inkomen om te betalen hiervoor. In welke vorm dit moet gaan gebeuren staat nog even open.

๐—ฉ๐—ผ๐—น๐—ด๐—ฒ๐—ป๐˜€ ๐—บ๐—ถ๐—ป๐—ถ๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฆ๐—ถ๐—น๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป๐—ผ ๐—ง๐—ท๐—ผ๐—ป๐—ด-๐—”๐—ต๐—ถ๐—ป ๐˜‡๐—ฎ๐—น ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐˜ƒ๐˜‚๐—ถ๐—น๐—ผ๐—ฝ๐—ต๐—ฎ๐—ฎ๐—น ๐—ด๐—ผ๐—ฒ๐—ฑ๐—ธ๐—ผ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ ๐˜„๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ฎ๐—น๐˜€ ๐—ฑ๐—ถ๐˜ ๐—ฏ๐—ฒ๐—น๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ ๐˜„๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐˜ ๐˜‚๐—ถ๐˜๐—ด๐—ฒ๐˜ƒ๐—ผ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ, ๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฟ ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐˜‡๐—ฎ๐—น ๐˜„๐—ฒ๐—น ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐˜๐—ถ๐—ท๐—ฑ๐—ท๐—ฒ ๐—ฑ๐˜‚๐—ฟ๐—ฒ๐—ป. ๐——๐—ถ๐˜ ๐—ฏ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ธ๐—ฒ๐—ป๐˜ ๐—ฑ๐—ฎ๐˜ ๐˜„๐—ถ๐—ท ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ๐—ณ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฏ๐—ฟ๐—ผ๐—ป ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—ฎ๐—ณ๐˜ƒ๐—ฎ๐—น ๐—บ๐—ผ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ป ๐—ด๐—ฎ๐—ฎ๐—ป ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป.

Verder zal de samenleving ook gestimuleerd worden om veel meer te gaan composteren voor hergebruik. Het vuil dat je overhoudt om te gaan transporteren naar Ornamibo wordt dan minder. En het uiteindelijke doel is dat de afvalverwerking goedkoper wordt in Suriname, aldus Tjong-Ahin.