fbpx

Meer dan 19.300 doden door Turkse aardbeving, passeert tsunami-doden in 2011

GFC NIEUWSREDACTIE- Vandaag, donderdag, zijn meer dan 19.000 doden bevestigd in Turkije en Syrië door de aardbeving van maandag, terwijl reddingsploegen in beide landen non-stop werken in de hoop meer mensen te vinden die levend zijn begraven onder ingestorte gebouwen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan kondigde donderdag aan dat het dodental in zijn land was opgelopen tot meer dan 16.100, met meer dan 64.000 gewonden. Aan De Syrische kant, waaronder in door de regering en rebellen gecontroleerde gebieden, van de grens, zijn meer dan 3.100 doden en meer dan 5.000 gewonden gemeld.

Erdogan bezocht donderdag voor een tweede dag regio’s die door de aardbeving zijn getroffen en zei dat de nieuwe gebouwen niet hoger zouden zijn dan drie of vier verdiepingen.

OOK INTERESSANT
Verongelukte bromfietser viel eerst op wegdek en werd aangereden

De regering werkte aan het installeren van tijdelijke containerwoningen en caravans om daklozen op te vangen, zei hij na een rondleiding door de stad Gaziantep.

Erdogan zei dat een staatsnoodtoestand die hij eerder deze week afkondigde in de 10 provincies die door de aardbeving zijn getroffen, vandaag in het parlement is goedgekeurd. De regering heeft gezegd dat de noodmaatregel het rampenbeheer in die gebieden zou vergemakkelijken.

In Gaziantep zei Erdogan dat de maatregel de regering in staat zou stellen om plunderaars, en andere groepen te bestrijden waarvan hij zei dat ze de crisis zouden willen uitbuiten.

Foto: AP/Petros Giannakouris