fbpx

‘Lula is niet alleen’: wereld reageert op Braziliaanse invasie

GFC NIEUWSREDACTIE- Aanhangers van de extreemrechtse voormalige president van Brazilië, Jair Bolsonaro, hebben het Hooggerechtshof en het congresgebouw van het land bestormd en het presidentiële paleis in de hoofdstad Brasilia omsingeld.

De invasies op zondag waren een ongemakkelijke echo van 6 januari 2021, toen aanhangers van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump, die net als de aanhangers van Bolsonaro beweerden zonder bewijs dat de presidentsverkiezingen waren “gestolen” en een aanval lanceerden op het Capitool in Washington, DC.

Hier zijn reacties van wereldleiders en topambtenaren:

VN-secretaris-generaal Antonio Guterres: “Ik veroordeel de aanval op de democratische instellingen van Brazilië. De wil van het Braziliaanse volk en de instellingen van het land moeten worden gerespecteerd. Ik heb er alle vertrouwen in dat dit zo zal zijn. Brazilië is een groot democratisch land.”

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador: “De couppoging van de Braziliaanse conservatieven, aangespoord door de leiding van de oligarchische macht, hun woordvoerders en fanatici, is verwerpelijk en ondemocratisch. Lula is niet alleen, hij heeft de steun van de progressieve krachten van zijn land, Mexico, het Amerikaanse continent en de wereld.”

Luis Almagro, secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten: “Wij veroordelen de aanval op de instellingen in Brasilia, die een verwerpelijke actie en een directe aanval op de democratie vormt. Deze acties zijn onvergeeflijk en fascistisch van aard.”

De Chileense president Gabriel Boric: “De Braziliaanse regering heeft onze volledige steun in het licht van deze laffe en verachtelijke aanval op de democratie.”

De Colombiaanse president Gustavo Petro: “Al mijn solidariteit met @LulaOficial en het volk van Brazilië. Het fascisme heeft besloten een staatsgreep te plegen. … Het is dringend noodzakelijk dat de OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten) bijeenkomt als zij als instelling wil blijven leven.”

De Argentijnse president Alberto Fernandez: “Ik wil mijn afwijzing uitspreken van wat er in Brasilia gebeurt. De onvoorwaardelijke steun van mij en het Argentijnse volk voor @LulaOficial in het licht van deze poging tot staatsgreep waarmee hij wordt geconfronteerd.”

De Venezolaanse president Nicolas Maduro: “We verwerpen categorisch het geweld dat is gegenereerd door de neofascistische groepen van Bolsonaro die de democratische instellingen van Brazilië hebben aangevallen. Onze steun voor @LulaOficial en het Braziliaanse volk die zeker zullen mobiliseren ter verdediging van de vrede en hun president.”

Uruguay’s ministerie van Buitenlandse Zaken: “Uruguay veroordeelt de episodes van geweld tegen de instellingen in Brazilië en roept op tot respect voor de rechtsstaat, de democratie en haar regering.”

Peru’s ministerie van Buitenlandse Zaken: “De regering van Peru veroordeelt krachtig de aanval op het hoofdkwartier van het congres, het presidentschap en het hooggerechtshof van Brazilië en elke poging om de legitimiteit van de verkiezingen van oktober 2022 te negeren. Onze solidariteit met president Lula en de Braziliaanse democratie.”

De Ecuadoraanse president Guillermo Lasso: “Ik veroordeel de acties van gebrek aan respect en vandalisme tegen democratische instellingen in Brasilia, ze vallen de democratische orde en de veiligheid van burgers aan. Ik spreek de steun van mij en mijn regering uit voor het wettelijke regime van @LulaOficial.”

De Boliviaanse president Luis Arce: “We veroordelen ten zeerste de aanval op het Braziliaanse Congres, Paleis en Hooggerechtshof door antidemocratische groepen. Fascisten zullen altijd proberen met geweld te nemen wat ze bij de stembus niet hebben bereikt. Onze solidariteit met het Braziliaanse volk en de president @LulaOficial.”

De Paraguayaanse president Marito Abdo Benitez: “We maken ons zorgen over wat er in Brazilië gebeurt. De weg moet altijd respect zijn voor instituties, democratie, vrijheid en geweldloosheid.”

BEKIJK OOK
Enorme menigte - meer dan 100.000 - in Israël protesteert tegen Netanyahu’s wetswijzigingen

De Cubaanse president Miguel Diaz-Canel: “We veroordelen ten zeerste de gewelddadige en ondemocratische daden in Brazilië die gericht zijn op het creëren van chaos en het niet respecteren van de volkswil die heeft geleid tot de verkiezing van president Lula.”

De Amerikaanse president Joe Biden: “Ik veroordeel de aanval op de democratie en op de vreedzame machtsoverdracht in Brazilië. De democratische instellingen van Brazilië hebben onze volledige steun en de wil van het Braziliaanse volk mag niet worden ondermijnd. Ik kijk ernaar uit om met @LulaOficial te blijven samenwerken.”

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken: “We veroordelen de aanvallen op het Braziliaanse presidentschap, het Congres en het Hooggerechtshof vandaag. Het gebruik van geweld om democratische instellingen aan te vallen is altijd onaanvaardbaar. We sluiten ons aan bij @lulaoficial om aan te dringen op een onmiddellijk einde aan deze acties.”

Hakeem Jeffries, minderheidsleider in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden: “De gewelddadige aanval op het hart van de Braziliaanse regering door rechts-extremisten is een triest maar bekend gezicht. Wij staan achter het volk van Brazilië en de democratie.”

De Canadese premier Justin Trudeau: “Het respecteren van de democratische wil van het volk is van het grootste belang in elke democratie – inclusief Brazilië. Canada veroordeelt ten zeerste het gewelddadige gedrag dat daar vandaag te zien is, en we herbevestigen onze steun aan president @LulaOficial en de democratische instellingen van Brazilië.”

Josep Borrell, hoofd van het beleid van de Europese Unie: ” Geschokt door de gewelddaden en de illegale bezetting van de regeringswijk van Brasilia door gewelddadige extremisten. Volledige steun aan Lula en zijn regering, aan het Congres en aan het Federale Hooggerechtshof. De Braziliaanse democratie zal zegevieren over geweld en extremisme.”

De Portugese minister van Buitenlandse Zaken Joao Gomes Cravinho: “Voormalig president Bolsonaro heeft zonder twijfel verantwoordelijkheid. Zijn stem wordt gehoord door deze antidemocratische demonstranten. Het zou heel belangrijk zijn als hij een boodschap van veroordeling had in het licht van de wanorde die momenteel in Brasilia plaatsvindt.”

De Franse president Emmanuel Macron: “De wil van het Braziliaanse volk en de democratische instellingen moeten worden gerespecteerd! President @LulaOficial kan rekenen op de niet-aflatende steun van Frankrijk.”

De Britse minister van Buitenlandse Zaken James Cleverly: “De gewelddadige pogingen om de democratie in Brazilië te ondermijnen zijn niet te rechtvaardigen. President @LulaOficial en de regering van Brazilië hebben de volledige steun van het Verenigd Koninkrijk.”

De voorzitter van het Europees Parlement, Roberta Metsola: “Diep bezorgd over wat er in Brazilië gebeurt. De democratie moet altijd gerespecteerd worden. Het Europees Parlement staat aan de kant van de regering-Lula en alle legitieme en democratisch gekozen instellingen.”

De Italiaanse premier Giorgia Meloni: “Wat er in Brazilië gebeurt, kan ons niet onverschillig laten. De beelden van de breuk in institutionele ambten zijn onaanvaardbaar en onverenigbaar met elke vorm van democratische dissidentie. Een terugkeer naar de normaliteit is dringend nodig en we betuigen onze solidariteit met de Braziliaanse instellingen.”

De Spaanse premier Pedro Sanchez: “Al mijn steun aan president @LulaOficial en aan de vrije en democratisch gekozen instellingen van het Braziliaanse volk. We veroordelen categorisch de aanval op het Braziliaanse Congres en doen een oproep tot de onmiddellijke terugkeer naar democratische normaliteit.”