Leven na de dood? Wetenschap worstelt met het raadsel van reïncarnatie

Reincarnatie

GFC LIFESTYLEREDACTIE-  Reïncarnatie, het geloof dat na de dood een ‘ziel’ terugkeert naar een nieuw lichaam, is een concept dat wordt geaccepteerd in vele religies en spirituele filosofieën over de hele wereld.

Hoewel er talrijke anekdotische rapporten zijn die ‘bewijs’ van reïncarnatie lijken te leveren, blijft de vraag of dit fenomeen echt plaatsvindt, onbeantwoord in de empirische wetenschap.

GFC Lifestyle vroeg aan de Amerikaanse mensenkenner Zadana haar mening hieromtrent.

“Reïncarnatie is een gebied dat buiten de conventionele wetenschappelijke methode valt. Het is immers moeilijk, zo niet onmogelijk, om empirisch bewijs te verzamelen voor iets dat inherent bovennatuurlijk en subjectief is,” legt ze uit.

“Maar dat  wil niet zeggen dat de verhalen van mensen die beweren vorige levens te herinneren, zonder waarde zijn. Deze getuigenissen kunnen inzichten bieden in menselijke ervaringen, culturele overtuigingen en de vele manieren waarop we het leven en de dood begrijpen.”

“Maar zolang er geen solide, reproduceerbaar bewijs is, blijft de kwestie van reïncarnatie in de wetenschappelijke wereld een open vraag.”

OOK INTERESSANT
Nederlandse toeriste stoort zich aan het 'nodeloos' ombrengen van dieren in Suriname

Ze wijst er echter op dat de mensheid nog lang niet alle geheimen van het universum heeft ontrafeld.

“Misschien zal de toekomstige wetenschap, met geavanceerde technologieën en paradigma’s, licht kunnen werpen op deze eeuwenoude mysteries. Maar tot die tijd blijft reïncarnatie een geloof, geen bewezen feit.”