Leven in Suriname wordt voor velen steeds meer een kwelling

Wanhoop

OPINIE- Het is onmiskenbaar: sinds het aantreden van de regering Santokhi is de levenskwaliteit in Suriname op cruciale vlakken gedaald.

Zowat alles op het gebied van de drinkwatervoorziening is erop achteruitgegaan. Of het nu om de lage druk gaat of om het volledige gebrek aan schoon water uit de kranen, de situatie is onhoudbaar. Water is een basisbehoefte, geen luxe. De situatie schreeuwt om aandacht.

Alsof dat nog niet erg genoeg is, zijn stroomstoringen bij de EBS aan de orde van de dag. Huishoudens zijn vaak urenlang zonder elektriciteit.

Het leven wordt er niet gemakkelijker op gemaakt; het wordt erger. Deze verstoringen zijn niet alleen erg lastig; ze kunnen ook levensgevaarlijk zijn voor mensen die afhankelijk zijn van elektrische medische apparatuur.

Laten we het ook hebben over de wegen die er slechter aan toe zijn dan ooit tevoren. Vol met gaten en kuilen die het dagelijks vervoer tot een hachelijke onderneming maken.

OOK INTERESSANT
Schandalige voortdurende wateroverlast in buurten - Waar blijft het beleid van de regering?

De bermen? Die worden nauwelijks onderhouden, wat zorgt voor een veiligheidsrisico.

En dan de gezondheidszorg. Een sector die dient als het vangnet van elke samenleving, maar nu een schaduw is van wat het zou moeten zijn.

Er is een schrijnend gebrek aan medicijnen, moderne apparatuur, en getraind personeel. Mensen zijn bezorgd om hun leven en dat van hun dierbaren.

Het onderwijs, de pijler van de toekomst, is zodanig verzwakt dat we ons moeten afvragen wat voor toekomst onze kinderen tegemoet gaan.

De lijst van zorgen in Suriname lijkt onuitputtelijk, maar een probleem dat ook niet genegeerd kan worden is de alarmerende toename van de harde criminaliteit.

Deze opmars gaat hand in hand met de algemene neerwaartse spiraal die het land doormaakt. Inbraken, overvallen en gewelddadige moordmisdrijven zijn niet langer uitzonderlijk, maar worden angstaanjagend genoeg bijna routine.

De regering Santokhi lijkt overweldigd en onbekwaam om zelfs maar basisveiligheid te garanderen.

Bovenal al deze problemen vliegen de prijzen de pan uit door hyperinflatie. De economie lijkt een vrijgevochten paard zonder teugels. De mensen worden steeds armer; het leven is geen plezier maar een dagelijkse strijd.

OOK INTERESSANT
Een nieuw begin: Schooljaar 2023-2024 start vandaag in Suriname

Kortom, er is alleen maar sprake van achteruitgang op diverse vlakken. Het leven in Suriname is voor velen niet meer aangenaam, maar eerder een kwelling.

Het is hoog tijd dat de regering Santokhi haar beloftes nakomt of plaatsmaakt voor een bestuur dat wel kan leveren. Want dit, dit kan en moet niet langer zo doorgaan.

S. Cruden

DISCLAIMER: Publicatie van opiniestukken houdt niet in dat GFC het eens is met de inhoud