fbpx

Laatste Noord-Koreaanse langeafstandsraket had potentieel om Amerikaanse vasteland te bereiken, zegt Japan

GFC NIEUWSREDACTIE- Noord-Korea lanceerde vrijdag een intercontinentale ballistische raket (ICBM), de tweede rakettest door het regime van Kim Jong-un in twee dagen.

Japan zei dat het het potentiële bereik had om het Amerikaanse vasteland te bereiken.

De ICBM werd gelanceerd vanuit het Sunan-gebied van de Noord-Koreaanse hoofdstad Pyongyang en vloog ongeveer 1.000 kilometer (621 mijl) naar het oosten, zeiden de Joint Chiefs of Staff (JCS) van Zuid-Korea. De VS zeiden dat het een “brutale” schending van VN-resoluties was.

De Japanse premier Fumio Kishida zei dat het waarschijnlijk viel in de exclusieve economische zone (EEZ) van Japan, ongeveer 210 kilometer (130 mijl) ten westen van het Japanse eiland Oshima Oshima, volgens de Japanse kustwacht. Het vloog niet over Japan.

“Noord-Korea blijft provocerende acties uitvoeren met een frequentie die nog nooit eerder is gezien”, vertelde Kishida vrijdag aan verslaggevers op de bijeenkomst van de Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) in Bangkok, Thailand. “Ik wil herhalen dat we dergelijke acties niet kunnen accepteren.”

BEKIJK OOK
Venezolaanse oppositie wil miljarden aan humanitaire fondsen beschermen tegen crediteuren

De Japanse regering zal doorgaan met het verzamelen en analyseren van informatie en het verstrekken van snelle updates aan het publiek, zei hij. Tot nu toe zijn er geen meldingen geweest van schade aan schepen op zee, voegde Kishida eraan toe.

De ICBM bereikte een hoogte van ongeveer 6.100 kilometer (3.790 mijl) bij Mach 22, of 22 keer de snelheid van het geluid, volgens de JCS, die zei dat details werden geanalyseerd door inlichtingendiensten in Zuid-Korea en de VS.