fbpx

Klimaatactivisten in Berlijn lijmen zich vast aan landingsbaan van luchthavens en verstoren vliegverkeer

GFC NIEUWSREDACTIE- Activisten in Duitsland braken donderdag in op de luchthaven Berlijn Brandenburg en kleefden zich vast aan het tarmac uit protest tegen de passiviteit van de regering op het gebied van klimaatverandering.

De activisten waren lid van de klimaatactivismegroep Letzte Generation (Last Generation) en verklaarden dat de stunt werd opgevoerd uit protest tegen de uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt door vliegreizen.

“Een welvarend percentage van de bevolking is verantwoordelijk voor ongeveer de helft van de vluchtgerelateerde broeikasgasemissies,” zei Last Generation in een openbare verklaring.

De demonstranten drongen er bovendien bij de Duitse regering op aan om te investeren in reizen per trein.

Een woordvoerder van de luchthaven zei dat de groep, waaronder een 70-jarige man, ongeoorloofde toegang kreeg via twee afzonderlijke punten in de parameter van het tarmac. Ongeveer 13 vluchten werden gedwongen om van koers te veranderen of hun route te wijzigen.

BEKIJK OOK
Minstens 488 doden bij protesten in Iran

Klimaatbetogers hebben het dit jaar gemunt op schilderijen van Vincent van Gogh, Claude Monet en Leonardo da Vinci. Twee klimaatbetogers gooiden tomatensoep op een schilderij van Van Gogh, twee anderen plakten aardappel op een Monet-stuk en een ander gooide taart naar de Mona Lisa.
Demonstranten zijn ook op snelwegen gestroomd om het verkeer te stoppen in naam van het verminderen van het gebruik van fossiele brandstoffen en hebben melk op de vloeren van winkels gegoten om te vechten voor milieurechtvaardigheid.

Op 23 oktober gooiden activisten van Last Generation aardappelpuree naar een monet-schilderij van $ 110 miljoen dat zich in een museum in Potsdam bevond. De groep zei dat ze aardappelpuree naar het schilderij gooiden om het bewustzijn over de gevaren van fossiele brandstoffen te vergroten.

Foto: Letzte Generation