Kaliña en Lokono Inheemsen in Marowijne kaarten pijnpunten aan bij vicepresident

GFC NIEUWSREDACTIE- De Organisatie van Kaliña en Lokono Inheemsen Beneden Marowijne (KLIM) heeft een waslijst van vraagstukken, vervat in een petitie, onder de aandacht gebracht van vicepresident Ronnie Brunswijk tijdens zijn bezoek aan Alfonsdorp.

Hij was daar in verband met de oplevering van het stroomvoorzieningsproject, dat heeft gezorgd dat de mensen de hele dag elektriciteit hebben.

KLIM-voorzitter Jona Gunther tevens dorpshoofd van Erowarte zegt dat Inheemsen de randvoorwaarden voor verdere ontwikkeling ontberen, waardoor ze steeds in een achtergestelde positie verkeren en slechts moeizaam vorderingen maken. “Een gezond en welvarend volk is het hart van groei, bloei en ontwikkeling”, benadrukt Gunther in de petitie.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: Suriname: het land van feesten, dansen, eten, drinken, gezelligheid, luieren en gelukkig zijn

KLIM pleit voor een stabiele internetverbinding voor de totale Inheemse gemeenschap in Suriname waardoor Inheemsen toegang krijgen tot de digitale snelweg.

Dit is een noodzaak voor het bevorderen van school- en leerprestaties, ook in het binnenland, vindt KLIM-voorzitter tevens VIDS onder voorzitter Jona.

Hij ziet het opzetten van een online platform als onderdeel hiervan. “Er moet ook continu onderwijs voor de gemeenschappen worden gegarandeerd”, benadrukt hij.

In de petitie staat verder dat de weg tussen Pierre Kondre en Erowarte van straatverlichting dient te worden voorzien en dat huishoudens aangesloten moeten worden op het netwerk.

Verder dienen bewoners te beschikken over schoon en veilig drinkwater via een distributie netwerk waar alle huishoudens op aangesloten zijn.

BEKIJK OOK MEER GFC NIEUWS: HIV- besmette personen lopen groter risico op plotselinge hartstilstand

KLIM vraagt de regering campagnes op gang te brengen om het milieubewustzijn te bevorderen, waardoor de vervuiling van zowel de rivieroevers als het water door petflessen en olieafval door de bevolking van Albina en omgeving kan worden beteugeld.

Er moeten projecten worden uitgevoerd om afkalving van de oevers te voorkomen en de dorpen te beschermen tegen de negatieve gevolgen van klimaatverandering.

Verder wordt een beroep op de regering gedaan om de beoefening van sport op elk gebied te stimuleren en de randvoorwaarden hiervoor te scheppen. Daarbij is belangrijk om talenten te identificeren en zowel materiële als immateriële faciliteiten te creëren om deze talenten verder te ontplooien.

Er is behoefte aan sportaccommodaties, sportattributen voor onder meer voetbal, volleybal, slagbal en badminton, inclusief adequate kleding om de sport behoorlijk uit te oefenen.

KLIM vraagt ook voorlichting met betrekking tot tienerzwangerschap, drugs- en alcoholgebruik. Er moeten trainingen en of workshops voor vroegtijdige schoolverlaters en vrouwen worden verzorgd.

Gemeenschapshuizen renoveren en voorzien van moderne faciliteiten, zoals meubilair en communicatieapparatuur. Ook middelen om cultuuruitingen te bevorderen zoals traditionele en moderne muziekinstrumenten.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: KLIK HIER

Overige berichten