fbpx

HIV- besmette personen lopen groter risico op plotselinge hartstilstand

GFC GEZONDHEIDSREDACTIE- Personen die besmet zijn met het HIV- virus lopen een significant groter risico om te overlijden door een plotseling optredende hartstilstand in vergelijking met onbesmette mensen.

De kans op deze ernstige cardiale complicatie wordt groter wanneer er al onderliggende klachten zijn en het HIV- virus niet goed onder controle is.

Dat staat in een onderzoek van de Vanderbilt University School of Medicine in Tennessee (VS) dat gepubliceerd is op de website van de American Heart Association.

BEKIJK MEER GFC NIEUWS: Researchers ontdekken antilichamen die SARS-CoV-2-varianten en andere coronavirussen kunnen neutraliseren

Van personen met HIV is al bekend dat ze een hoger risico hebben op een beroerte, hartaanval, bloedstolsels, hartfalen en vaatziekten.

BEKIJK OOK
COVID-19-infecties verhogen risico op langdurige hersenproblemen: beroertes, depressie, angst, migraine

Bij een hartstilstand is er meestal sprake van een plotselinge elektrische storing die een dodelijk hartritme veroorzaakt. Indien er niet snel medisch wordt ingegrepen, kan dat binnen enkele minuten de dood tot gevolg hebben.

BEKIJK MEER GFC GEZONDHEIDSNIEUWS: KLIK HIER