fbpx

Innovatieve en concurrerende voedsel- en agro-voedingssector in Suriname op komst

GFC NIEUWSREDACTIE- Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in Suriname, het Nationaal Instituut voor Voedselveiligheid Suriname (NIVS) en de Global Food Regulatory Science Society (GFoRSS) hebben een vijfjarige samenwerkingsovereenkomst ondertekend.

Deze ondertekening heeft als algemene doelstelling het bevorderen van innovatie en waarde toevoeging aan de Voedsel en Agri-voedselindustrie.

De GFoRSS is een in Canada gevestigde non-profit organisatie met een wereldwijd werkterrein en heeft als doel de ontwikkeling en toepassing van voedselwetenschap te bevorderen ter ondersteuning van de verbetering van voedselcontrolesystemen.

Deze samenwerkingsovereenkomst richt zich op het helpen moderniseren van Surinames voedselwet- en regelgevingskader en de operationalisering van het NIVS te ondersteunen.

Verder is het streven om de ontwikkeling van innovatie en de toepassing van voedselverwerkingstechnologieën zodanig te ondersteunen dat de agro-voedselproductiesector concurrerender en duurzamer wordt en tegelijkertijd bijdraagt aan de vermindering van voedselverlies en broeikasemissies.

“De ondertekening van deze overeenkomst met GFoRSS vloeit voort uit vruchtbare gesprekken die gevoerd zijn tijdens het werkbezoek aan de Dubai Expo 2020.

“Hiermee wordt ook het bewijs geleverd dat onze regering en het ministerie streven om de beste expertise uit de hele wereld in te zetten, die bijdraagt aan de ontwikkeling van ons toezicht op voedselregelgeving en onze productiesector ondersteunt.

BEKIJK OOK  Taxirijder in Suriname vraagt SRD 500,- per uurrit aan toeristen uit Nederland

Het veroveren van nieuwe markten en behouden van de bestaande vereist het positioneren van onze producten als innovatief en het voldoen aan de hoogste normen van veiligheid en kwaliteit.

“Wij streven naar een gegarandeerde, veilige en duurzame voedselvoorziening, om onze consumenten zo goed mogelijk te beschermen en onze producenten een bloeiende toekomst te garanderen,” zei minister Parmanand Sewdien van LVV.

“Onze voedsel- en agri-food productiesector is even sterk als de geloofwaardigheid van zijn competente autoriteit. Wij zijn verheugd over deze samenwerkingsovereenkomst en het momentum dat het creëert voor de totstandbrenging van een robuuste levensmiddelen regelgevingskader dat ten dienste staat van de Surinaamse bevolking en de voedselproductiesector,” zei Parveen Amritpersad, voorzitter van de Raad van Toezicht van het NIVS.

De agro-voedselproductiesector verwelkomt deze samenwerking tussen onze competente autoriteit en GFoRSS. De vertegenwoordigers van de sectoren zijn de mening toegedaan dat Suriname een bloeiende voedselproductiesector heeft, die een hoger prestatieniveau kan bereiken door toegang tot innovatieve technologieën en zodoende nieuwe markten kan bereiken.

Er wordt uitgekeken naar de ontwikkeling van het NIVS als een vertrouwde en geloofwaardige competente autoriteit in Suriname, het Caribisch gebied en de rest van de wereld.