Inheemsen weer kind van rekening door lamlegging staatsvervoer

GFC NIEUWSREDACTIE- Het nieuws dat het landelijke staatsvervoer vanwege het uitblijven van vergoedingen door de overheid vanaf zaterdag wordt lamgelegd, komt als een donderslag bij heldere hemel bij de bewoners van Tibiti in Para.

Zij zijn vandaag (vrijdag) extra druk bezig met de voorbereidingen om hun waar zoals kasjiripo (pepre-watra), kjerepu (uitgeperste cassave), vis en vlees morgen (zaterdag) naar de markt in Paramaribo te brengen.

“Ik ga direct bellen met de mensen om naar een optie te zoeken. Want we moeten onze producten naar de markt brengen, omdat we verliezen zullen lijden, als we dat niet doen”, zegt marktventer Lydia Uralime. Zij woont te Tibiti en is tevens ressortraadslid van het gebied.

De mensen van onder andere Tibiti, Bigi Poika en Pikin Saron bieden elke zaterdag hun waar aan in Paramaribo. In Tibiti alleen gaat het om ongeveer twintig mensen.

“We hebben een 30-personen bus en mogelijk zullen we die moeten inzetten, want de mensen die verse vis en vlees hebben, kunnen die niet langer bij zich houden. We hebben geen 24 uurs stroomvoorziening in het dorp”, zegt Uralime.

De mensen vertrekken 12 uur middernacht vanuit Tibiti en komen omstreeks zes uur aan in de stad. De afstand tussen Tibiti en Paramaribo is ongeveer 150 km. “De weg is in een slechte staat en dit alles moeten we trotseren om wat geld te verdienen”, vertelt Uralime.

Drie weken geleden ging de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS) ook in staking en die werd na een dag opgeschort.

Toen is aan minister Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme twee weken de tijd gegeven om de verhoogde betaling van de bus- en boothouders in orde te maken.

Die verhoging waren OBS-onderdirecteur, Iwan Woon en directeur Fariyal Renfurm van het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB) in november vorig jaar overeengekomen.

Voordat het ultimatum van twee weken was verstreken, werd Woon door Renfurm en president-commissaris Anand Pherai van NVB uitgenodigd voor een onderhoud en aan hem is meegedeeld dat een commissie het overeengekomen akkoord onder een vergrootglas zou plaatsen. Dat zou de volgende dag gebeuren in het bijzijn van Woon. Die meeting is echter nog niet gehouden.

Woon heeft afgelopen woensdag hierover gesproken met Renfurm, die te kennen gaf dat het onderhoud niet binnen twee weken kan plaatsvinden.

Woon heeft de NVB-directeur toen voorgesteld om eind deze maand de bus- en boothouders hun maandelijkse vergoeding te geven, verhoogd met 70 procent.

Hij heeft vernomen dat dit voorstel op tafel is gelegd van minister Jubithana die het heeft doorgestuurd naar zijn collega Armand Achaibersing van Financiën.

“Ik heb niets daaraan”, zegt Woon, “omdat ik niet aan de leden kan zeggen wanneer we die betaling krijgen. We zijn genoodzaakt de actie weer op te pakken, omdat we geen brandstof meer kunnen kopen”.

BEKIJK OOK: Natuurlijke Hulpbronnen geeft invulling aan Wereld Waterdag

Overige berichten